Projekat HEAL (Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti) fokusiran je na poboljšanje blagostanja naših starijih građana kroz unapređenje pristupa vitalnim zdravstvenim uslugama i preventivnim mjerama u ruralnim područjima.

Nedavno je održana konferencija kako bi se započeo ovaj izuzetan poduhvat, na kojem su ugledni govornici iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i partner organizacija poput Crvenog krsta Vojvodine i Crvenog krsta Federacije Bosne i Hercegovine podijelili svoje uvide i podršku.

Tokom događaja, tim projekta predstavio je ciljeve projekta HEAL, predstojeće aktivnosti i događaje koji će se fokusirati na uvođenje inovativnih zdravstvenih usluga i preventivnih mjera posebno dizajniranih za našu stariju populaciju u prekograničnom području.

Ključni govornici, uključujući predstavnike Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Doma zdravlja Inđija, osvijetlili su izazove u vezi sa zdravljem s kojima se suočavaju naši stariji građani i podijelili svoje stručnosti u upravljanju i rješavanju bolesti povezanih sa starenjem.

Podržan od strane Evropske unije i sufinansiran od strane lokalnih vlasti, projekat HEAL ima budžet od 254.447,77 eura, pri čemu Evropska unija daje značajan doprinos od 216.280,60 eura.