Posljednji dan Evropske sedmice mogućnosti održan je u Nišu, gdje je potpisan trilateralni sporazum o finansiranju drugog Programa prekogranične saradnje Srbije i Sjeverne Makedonije, vrijedan 3,6 miliona eura. Ovaj sporazum ima veliku važnost jer će omogućiti ugroženim grupama građana da imaju pristup uslugama socijalne i zdravstvene zaštite, s posebnim fokusom na unapređenje turizma. Program prekogranične saradnje finansira Evropska unija, a trilateralni sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Bojan Maričić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Giaufret. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski takođe je prisustvovala potpisivanju ugovora.

Emanuel Giaufret, šef Delegacije EU u Srbiji, istakao je značaj ovog sporazuma kao konkretne inicijative za poboljšanje kvaliteta života građana. Finansijska podrška predviđena ovim projektom će se realizovati kroz pozive za podnošenje projektnih prijedloga, koji će biti otvoreni na jesen. Ovi pozivi omogućiće udruženjima, lokalnim samoupravama i građanskim grupama da predlože ideje za unapređenje života građana s obje strane granice.

Ministarka Tanja Miščević naglasila je da će ovaj program pokazati konkretne rezultate dobre saradnje između Srbije, EU i Sjeverne Makedonije, posebno u oblastima turizma, socijalnih pitanja, zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne prekogranične uključenosti, kao i zdravlja.

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije, Bojan Maričić, naglasio je da granice nisu prepreke, već prilike za saradnju građana s istim interesima i željama. On je istakao da Evropska unija pruža podršku i lokalnom nivou, što uključuje unapređenje kvaliteta života građana.

Budžet drugog Programa prekogranične saradnje iznosi 9,7 miliona eura, od čega je 8,4 miliona eura sufinansirano od strane EU. Ovaj budžet predstavlja više nego dvostruko povećanje u poređenju s prethodnom sedmogodišnjom finansijskom perspektivom.

Program prekogranične saradnje obuhvata Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji, kao i Sjeveroistočni region i dio Skopskog regiona u Sjevernoj Makedoniji, gdje živi oko 850.000 stanovnika u obje države. Očekuje se da će ovaj program omogućiti sprovođenje raznih projekata koji će direktno koristiti građanima i doprinijeti njihovom boljem svakodnevnom životu

Takođe, u okviru Evropske nedelje mogućnosti, organizovan je niz informativnih sesija i panela koji su pokrivali različite teme od ekonomije, biznisa, obrazovanja, mladih, sporta, kulture, medija i civilnog društva do lokalnog razvoja i zelene tranzicije, poljoprivrede i prekogranične saradnje. Jedan od tih panela bio je posvećen prekograničnoj saradnji, gdje su prisutni imali priliku da se informišu o bilateralnim programima prekogranične saradnje, njihovoj uspješnosti, ostvarenim rezultatima i koristima za građane programskih područja. Naglašena je važnost razvijanja adekvatnih i kvalitetnih projektnih ideja, a razmatrane su mogućnosti za finansiranje u specifičnim sektorima poput turizma, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine, zapošljavanja i investiranja u mlade i sport.

Nova finansijska perspektiva, koja obuhvata period od 2021. do 2027. godine (IPA III), pružiće mogućnost da se ostvare navedeni ciljevi i zadovolje potrebe prekograničnih regiona kroz konkurse. Očekuje se da će ova podrška dalje unaprijediti prekograničnu saradnju, doprinoseći kvalitetu života građana i ostvarujući dugoročne koristi za države partnere.