Studijska poseta održana u okviru projekta „Eko turizam u prekograničnom području između Srbije i BiH: Posmatranje ptica u prekograničnom području“ donela je više od 80 učesnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Bogatić i Zasavicu.

U ponedeljak, 26. februara, učesnici su imali priliku da posete preduzeće socijalnog turizma „Avlija održivog razvoja“ u Bogatiću i Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ u Zasavici. Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, jedan od najbolje uređenih u Srbiji, ponosno je predstavio svoju turističku ponudu zasnovanu na zaštiti i promovisanju jedinstvenih prirodnih vrednosti. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa biodiverzitetom Zasavice kroz šetnju vođenu Mihajlom Stankovićem, stručnim saradnikom i istraživačem u ovom rezervatu.

„Avlija održivog razvoja“, preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, dočekalo je učesnike i predstavilo svoj rad u oblasti poljoprivrede i seoskog turizma. Osnovano od strane Caritasa Šabac, ovo preduzeće je pokazalo kako socijalno osetljive grupe mogu da pronađu finansijsku održivost kroz poljoprivredu i turizam.

Direktor Caritasa Šabac, Miroljub Nikolić, zajedno sa Milanom Damnjanovićem, predsednikom opštine Bogatić, srdačno su pozdravili učesnike i izrazili dobrodošlicu. Cilj studijske posete bio je demonstracija mogućnosti turizma usklađenog sa prirodom, kao i podrška turizmu koji integriše socijalno osetljive grupe.