U Planinarskom domu „Čika Duško Jovanović“ na planini Rajac, nedavno je održana dvodnevna obuka od izuzetnog značaja za održavanje i unapređenje planinarskih staza i puteva. Ova inicijativa se sprovodi u okviru projekta “Via Dinarica: Zelena staza iznad granica”.

Obuka je okupila predstavnike planinarskih društava i institucija koje upravljaju zaštićenim područjima. Tokom ovog dvodnevnog događaja, polaznici su stekli teorijska i praktična znanja neophodna za označavanje, uređenje i održavanje planinarskih staza i puteva. Naučili su kako to raditi u skladu sa pravilima Planinarskog saveza Srbije.

Svi učesnici obuke su nagrađeni sertifikatima koji im omogućavaju da se aktivno uključe u markiranje staza na svojoj teritoriji. Ovo je od izuzetnog značaja za budućnost projekta “Via Dinarica: Zelena staza iznad granica.” Stečena znanja o tehnikama markiranja i obležavanja će biti od suštinskog značaja za održavanje staza nakon završetka projekta.

Ova obuka je sjajan primer kako se zajedničkim naporima i podrškom EU može unaprediti održivost i kvalitet planinarenja na Via Dinarica stazi.