Sremska Mitrovica, 25. oktobar 2024. godine – U Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici, više od 20 talentovanih žena iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavile su svoje veštine u izradi rukotvorina pomoću drevne tehnike pustovanja vune. Ovaj spektakl deo je Diplomatskog dana, u okviru prve kolonije pustovanja koju organizuju NALED i Etno mreža, u saradnji sa udruženjem Bosanske rukotvorine. Sve to deo je projekta “Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za unapređenje socio-ekonomskog razvoja i očuvanje tradicionalnih rukotvorina”, uz podršku EU.

Tokom kolonije, dominirali su radovi inspirisani mozaicima Carske palate, a posebno se istakao Solomonov čvor. Potpredsednica Vlade, predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković naglasila je da je ovo ne samo omaž narodnom stvaralaštvu, već i snažan podsticaj za osnaživanje ekonomske pozicije žena, naročito u ruralnim područjima.

“Očuvanje kulturnog nasleđa je jedan od prioriteta kulturne politike Republike Srbije. Ova Kolonija potvrđuje značaj očuvanja tradicije, a podrška Evropske unije dodatno ističe važnost ovog projekta,” rekla je Gojković.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva dodala je da je Evropa ključna destinacija kulturnog turizma i da će EU nastaviti podršku i promociju kulturnog nasleđa Srbije. Ambasador Kanade Džajlz Norman pohvalio je podršku Etno mreže u ekonomskom osnaživanju žena i mladih kroz zaštitu kulturnog nasleđa.

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je cilj kolonije izgradnja mostova saradnje kroz zajedničko stvaranje rukotvorina koje odražavaju zajedničko nasleđe Srbije i BiH.