Turistička organizacija Užica, kao vodeći partner na projektu “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E-CrossPass“ koji finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. u okviru realizacije projektnih aktivnosti, organizovala je petodnevnu studijsku posetu Mađarskoj, Češkoj I Austriji. Petnaest učesnika posetilo je rutu najbolje prakse u Evropskoj uniji sertifikovanoj po visokim standardima koje postavlja Evropska asocijacija Ramblers a koje će biti, kao projektna aktivnost, uspostavljenje na teritoriji u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine u dužini od 580 km.
Studijsko putovanje se organizovalo za relevantne predstavnike lokalnih samouprava, regionalne razvojne agencije, turističkih organizacija, predstavnike značajnih privrednih subjekata iz oblasti turizma kao I iz zaštite životne sredine iz obe zemlje. Cilj posete bilo je unapređenje znanja iz oblasti turizma na otvorenom odnosno sticanje novih iskustava u načinima stvaranja balansa između ekoloških, ekonomskih i socio-kulturnih aspekata razvoja turizma na evropskim stazama visokog kvaliteta a sve u cilju uspostavljanja dugoročne održivosti, visokog nivoa zadovoljstva turista i smislenosti doživljaja.
Na studijskom putovanju, članovi projektnog tima sa partnerima posetili su jednu od najboljih evropskih staza LQT-BE “Staza dolinom Lužnice” – oblasti Toulava. U pratnji upravljača pešačkih staza, realizovan je celodnevni program pešačenja ovom stazom, u dužini od 10 km. Sertifikat „ Leading Quality Trails – Best of Europe” obuhvata složenost različitih pejzaža, infrastrukture i karaktera rute bez narušavanja životne sredine, čini atraktivnost ruta merljivom i garantuje kvalitetno iskustvo pešačenja. Prilikom posete oblasti Toulava grupa je obišla Muzej čokolade, podzemne tunele, upoznala se sa istorijom regije, lokalnom gastronomijom, domaćom radinošću… i na terenu se približila samom konceptu LQT-BE: optimalno korišćenje resursa životne sredine u svrhu razvoja turizma uz veliko poštovanje socio-kulturne autentičnosti zajednica domaćina, kulturnog nasleđa i tradicionalnih vrednosti. Studijska poseta je obuhvatila i kratku posetu delu E4 evropskog pešačkog puta u Mađarskoj, sekcija deonice Nacionalne plave staze, kao I kratku posetu delu E8 evropskog pešačkog puta na severozapadu Austrije.