Predstavnici i stručni saradnici projekta iz Srbije i Bosne i Hercegovine posjetili su niz arheoloških parkova i muzeja u zemljama Evropske unije kako bi se upoznali sa načinima rada ustanova specijalizovanih za očuvanje, prezentaciju i promociju kulturnog naslijeđa različitih istorijskih epoha.

Ovom prilikom posjećeni su Roman City Carnuntum, Urgeschichtemuseum MAMUZ Schloss Asparn/Zaya, Keltendorf Mitterkirchen i Salina Keltendorf u Austriji, kao i Terramara di Montale i Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji.

Budući da je cilj projekta uspostavljanje arheološkog parka u klisuri Đetinje u Užicu i rekonstrukcija postojećeg arheološkog parka “Neolitsko naselje” u Tuzli, iskustva stečena ovom studijskom posjetom će doprinijeti unapređenju modela upravljanja arheološkim parkovima koji su obuhvaćeni projektom NeoLIFE.

Uz stručnu podršku predstavnika Evropske mreže arheoloških parkova na otvorenom – EXARC, održani su brojni sastanci, razgovori i konsultacije u oblasti menadžmenta, prezentacije, promocije i animacije posjetilaca.