U Muzeju u Prijepolju otvorena izložba „Zimske olimpijske igre 84“ u okvuru projekta “Muzejske priče”.

Izložba u galeriji Muzeja u Prijepolju predstavlja jedinstven spoj sportskog i umetničkog duha 14. Zimskih olimpijskih igara.

Prvim delom putujuće izložbe “ZOI ‘84“ obuhvaćeni su posteri koje je za potrebe Sarajevske olimpijade dizajnirao akademski slikar Ismar Mujezinović. Reč je o osam plakata na kojima je predstavljena po jedna olimpijska disciplina.

U okviru drugog djela postavke, posetioci imaju priliku da pogledaju deset karikatura koje je, tih olimpijskih dana, priredio karikaturista Hasan Fazlić. Na njima su predstavljeni učesnici, sportisti i organizatori.

Tokom otvaranja izložbe, kordinatorka projekta, Nataša Jovanović istakla je: “Sarađivali smo na digitalizaciji i restauraciji muzejskih zbirki. U pogledu jačanja tehničkih kapaciteta muzeja razvili smo aplikaciju za mobilne telefone pomoću koje će posetioci moći da prate muzejske sadržaje. Posebna pažnja posvećena je edukaciji muzejskih radnika. Izradili smo zajednički katalog na četiri svetska jezika i uspostavili saradnju na organizaciji zajedničkih i produkciji novih izložbi.“

Gostovanje izložbe “ZOI ‘84“ svojevrsna je uvertira za postavku Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom “Na Valterovom putu“, koja bi trebalo da poseti Prijepolje u novembru. Nakon toga, u nedavno obnovljenom Olimpijskom muzeju u Sarajevu biće upriličena izložba “Vlade Divac – košarkaška legenda“.