“Između dvije imperije”, naziv je izložbe iz fonda sarajevskog Zemaljskog muzeja koja je otvorena 04. novembra 2020. godine  u užičkom Narodnom muzeju. Nakon Zagreba i Ljubljane, užička publika ima priliki da vidi dela Františeka Topiča nastala u razmeđi vekova, gdje su se susrele i dvije civilizacije – odlazeća osmanlijska i tek pristigla austrougarska. To doba mijenja i ljude u njemu, zabeležio je František Topič ostavljajuči oko pet hiljada staklenih foto-ploča koje se čuvaju u Zemaljskom muzeju.

“One predstavljaju posebnu vrijednost pogotovo u tom etnografskom smislu. Na ovim fotografijama ćete moći vidjeti kako su izgledali neki stambeni objekti, neki objekti po kojima je BIH prepoznatljiva, kako je izgledala seoska, kako gradska nošnja, javni prostor, kultura, sport, sekularno obrazovanje”, ističe Ernis Šljivo iz Zemljskog muzeja u Sarajevu.

Ovo je šesta izložba u okviru “Muzejskih priča” s obe strane Drine i nastavak sedam decenija duge saradnje dva muzeja.

“Mi smo uspostavili jedan novi vid saradnje, uspostavili smo zajedničke izložbe, zajedničke manifestacije, u okviru digitalizacije uspostavili smo multimedijalni vodič”, rekla je Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja u Užicu.

“Najvažnije što je proizašlo iz ovog projekta je ta neformalna muzejska mreža ,ta saradnja, to ponovno zbližavanje svih institucija i svih ljudi, jer projekti su jedno, to su reči na papiru, a sve ostalo zavisi od ljudi”, ističe Nataša Jovanović, menadžerka projekta.