Konferencija “Očuvanje jedinstvenog biodiverziteta u području doline rijeke Drine-Izazovi za budućnost” koja je održana u okviru istoimenog projekta  održana je 14 -15. oktobra 2020. godine na Tari.

Konferencija se bavila pitanjima  očuvanja i obnove  Pančićeve omorike u pograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine.

Članovi projektnog tima uspjeli su da na dvodnevnoj konferenciji okupe eminentne stručnjake iz oblasti zaštite ove ugrožene vrste. Na pomenutom dogadjaju  govorili su predstavnici Instituta za molekularnu genetiku i genetska istraživanja, Zavoda za zaštitu Prirode Srbije, kao i profesori Šumarskog fakulteta u Banja Luci.

Konferenciju je otvorila direktorka Nacionalnog parkam Tara, Dragica Karaklić ” nadam da će projekat koji realizujemo sa koleganma iz Republike Srpske uz podršku Evropske unije dati planirane rezultate. Želim Vam uspešan rad i nadam se da će ova konferencija kao i sam projekat uspeti da da odgovore i smernice kako da sačuvamo ne samo Omoriku, nego i ukupan biodiverzitet sliva rijeke Drine”.

Redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Milan Mataruga istakao je da se Omorika prvi put analizira na ovaj način. “Mi ćemo postaviti oglede da se Omorika analizira u šumskog gazdinstvu Rogatica. Gde pokušavamo direktnim metodama pomoći prirodnu obnovu Omorike na njenom prirodnom staništu”, istakao je profesor Mataruga.

Istaraživanje je obuhvatilo i uticaj klimatskih promena na Pančićevu omoriku, ali zabrinjava  i redukcija broja stabala što govori o ugroženosti ove vrste. Pančićeva omorika proglašena je zaštićenom 1955.  godine. “Nestajanje i  izumiranje moguće je  u jako bliskoj budućnosti, mi želimo da aktivno pristupimo zaštiti prirode i zaštiti Pančićeve omorike. Potrenbo je koristiti savremenije alate i tehnologije u daljem delovanju”, zaključila je Marijana Josipović, projektni menadžer.

U drugom delu konferencije održan je okrugli sto na temu izazova za budućnost, mera i inicijativa za očuvanje Pančićeve omorike, koja je stavljena na svetsku crvenu listu ugroženih vrsta.