Projekat „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE” je predstavljen u utorak 07.09.2021. godine u hotelu “Palisad” na Zlatiboru.

Nosilac projekta je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, a partneri su Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga iz Užica i Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-Energis iz Sarajeva.

Tokom sastanka na Zlatiboru, predstavljene su aktivnosti i inovativne usluge za mala i srednja preduzeća. Pored toga  prezentovani su   alati  za procjenu tržišta i za poboljšanje inovacijskih kapaciteta, izradu stratetegija za brendiranje proizvoda i izvozne strategije, razvoj kapaciteta e-learning, obuka zaposlenika MSP u pripremi i pisanju projakata, izradu vodiča za pristup sredstvima domaćih i međunarodnih finansijskih institucija.

“Prekogranična saradnja je od velikog značaja za naš kraj, a privrednici su uvijek bili ti koji tu saradnju pokreću kao što će biti i ovog puta. Fokus projekta biće na problemu nedostatka radnika određenih kvalifikacija, a privrednici iz malih i srednjih preduzeća iz Zlatiborskog okruga i Sarajevske makroregije će kroz aktivnosti ovog projekta imati priliku da ojačaju svoje kapacitete kada je u pitanju konkurentnost i održivo zapošljavanje”, izjavila je  Ana Lapčević direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Mirsad Jašarspahić, potpredsednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, govoreći o značaju projekta u prekograničnoj saradnji, između ostalog je rekao:

“Mislimo da ćemo mapirati sva mala i srednja preduzeća koja su osnova za eventualno privlačenje većih kapitalnih investicija . Na kraju realizacije projekta izvući ćemo barem dva ključna dokumenta koji bi mogli biti osnova za donosioce odluka u našim regijama.”, istakao je Mirsad Jašarspahić.