Centar ProReha u ime partnerskih organizacija organizirao uvodnu konferenciju prekograničnog projekta za zapošljavanje ranjivih skupina.

U Vogošći u ponedjeljak, 31.maja 2021. god., Centar ProReha u ime partnerskih organizacija organizirao je uvodnu konferenciju prekograničnog projekta za zapošljavanje ranjivih skupina.

 

U uvodnom govoru, moderator konferencije Vedad Vajzović, direktor Centra ProReha zahvalio je Caritasu na podršci i uspostavljanju saradnje  među projektnim partnerima, a koja je na kraju rezultirala zajedničkim projektom.

 

Projekat je predstavio Miroljub Nikolić iz Caritasa Šabac, u ime vodećeg partnera i naglasio kako projekt Poboljšanje zapošljivost osoba iz ranjivih grupa  pružanjem novih znanja i veština ima za cilj unapređenje zapošljivosti osoba iz ranjivih grupa u prekograničnoj oblasti i povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje, kao i obezbedjivanje nezaposlenim osobama nove praktične veštine iz oblasti socijalnog poduzetništva, socijalne zaštite i socijalne poljoprivrede, na osnovu potražnje tržišta rada, uz saradnju i razmenu iskustava iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

Tokom ove uvodne konferencije o važnosti planiranih projektnih aktivnosti i proceni njihovog uticaja na poboljšanje zapošljivost osoba iz ranjivih skupina, a posebno osoba s invaliditetom govorili su predstavnici državnih tela, svako iz svog domena. Vjekoslav Čamber, direktor Ureda Vlade Federacije BiH za europske integracije, posebno se osvrnuo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Dok je Nihada Čolić, u ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, govorila o važnosti inkluzivnog obrazovanja, te o oblicima i mogućnostima koje pruža formalno, a koje neformalno obrazovanje. Na kraju su predstavljene i aktivne politike zapošljavanja u Kantonu Sarajevo.

 

Tokom diskusije Zlatko Malić u ime Caritasa BiH istakao je  napore i dosadašnje delovanje Caritasa na ovom području, te izrazio zahvalnost partnerskim organizacijama koje sprovode projekt kao i učesnicima  konferencije na doprinosu, djelovanju i zagovaranju bolje zapošljivosti ranjivih skupina, a posebno osoba s invaliditetom.