U petak 23. septembra 2022. godine u Pokrajinskom zavodu za zaštite prirode u Novom Sadu, održana je Zatvarajuća konferencija u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“.

Konferenciju  je otvorio Nemanja Erceg, v.d Pomoćnika pokrajinskog sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i menadžer projekta koji je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da otvori ovaj važan događaj jer je “ovo sasvim sigurno jedan od najvažnijih projekata koje je Pokrajinski sekretarijat uspešno realizovao. Sledeći korak je da opravdamo finansijsku podršku koju smo dobili i dalje ćemo raditi na održivosti celog projekta”.

Nakon njega se obratila Mirjana Kos ispred Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u Banjaluci i navela sve aktivnosti koje su oni kao partner na projektu uradili. Kos je takođe istakla da je ovaj projekat još jednom potvrdio snagu bilateralne saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Važna komponenta ovog projekta je transfer znanja sa republičkog na lokalni nivo i uspešna edukacija inspektora koji će dalje efikasnije izvršavati svoja zaduženja”, navela je Kos.

Kao predstavnik Republičke uprave za inspekcijske poslove – Inspektorat Republike Srpske, u Banjaluci obratio se inspektor Dragan Nikolić rečima da su uspešno realizovali postavljene ciljeve i da se nada da će akteri projekta nastaviti saradnju kroz nove projekte i ideje.

Regionalne laboratorije za zaštitu životne sredine su sada bolje opremljene u cilju poboljšanja sistema praćenja i kontrole otpada voda i planiranju dalje zaštite životne sredine.

Na samom kraju događaja prisutni su imali priliku da pogledaju funkcionalnosti sajta i aplikacije koju je napravio Centar izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene. Više o radu i načinu upotrebe je govorio dr Nikola Maodus, koji je istakao da ovaj alat treba da bude u službi građana a i da olakša inspektorima na terenu njihov posao prilikom vršenja potrebnog nadzora.

“Aplikacija je jednostavna i težimo da što više zainteresovanih strana upoznamo sa njom i da se što više koristi kako bi i nadzor mogao da pokrije što više deponija”, rekao je Maodus.

Događaju su prisustvovali učesnici iz relevantnih institucija, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, predstavnici partnera na projektu, predstavnici lokalnih samouprava kao i predstavnici nevladinih organizacija, javnih preduzeća, mediji i svi zainteresovani građani.