Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini danas je započeo dvodnevnu posetu zapadnom delu Srbije i to sastankom sa gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević sa kojom je obišao objekat Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu čiju će rekonstrukciju vrednu 440,000 evra EU preko EU PRO Plus programa podržati sa 180,000 evra.

Poseta je uključila i obilazak regionalne sanitarne deponije Duboko, koja uz podršku EU uspešno radi od 2011. godine i pokriva devet lokalnih samouprava sa 350.000 stanovnika.

U okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, Evropska unija je podržala rad deponije kroz 3 projekata ukupne vrednosti 1.605.085 evra. Samo za Duboko nabavljene su 2 kamiona (auto-podizač i auto-smećar), 1 presa za baliranje, 1 mobilna drobilica, 1 grajfer (utovarna ruka), 57 kontejnera (zapremine od 1,1 do 7 m3), 5.168 kanti (zapremine od 120 i 240l) i 300 kompostera

Bertolini se upoznao sa radom JKP “Duboko”, postigunutim projektnim rezultatima, kao i planovima za unapređenje poslovanja. U okviru Edukativnog centra za upravljanje komunalnim otpadom, predstavljena je kratka prezentacija podrške Evropske unije komunalnom sektoru Užica, kroz projekte prekogranične saradnje. Poseta je završena obilaskom Centra za selekciju i sanitarne deponije.