U ponedeljak, 13. maja 2019. godine u u kući Jevđevića u Priboju, održana je prva konferencija za štampu projekta ,,Bijeli sport i zajedničko kulturno-istorijsko nasleđe 19. veka kao turistička ponuda opština Rudo i Priboj’’, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Konferencija za štampu  je imala za cilj da istakne značaj projekta za razvoj turizma u opštinama Priboji Rudo  i da upozna širu javnost sa sprovedenim aktivnostima i dosadašnjim razultatima .

Uvodnim obraćanjem konferenciju je otvorio Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj koji je, ovom prilikom, istakao da su opštine Priboj i Rudo pokazale da imaju kapacitete da koriste sredstva Evropske Unije i da se realizacijom projektnih aktivnosti unapredila već  čvrsta saradnja na realizaciji IPA projekata.

Vladan Radović, direktor Turističke organizacije Priboj rekao je:,,Saradnja između opština  traje već devet godina. Prva dva projekta su upravo realizovana i vezeni su za rafting i za reku Lim. Ovaj projekat je malo izašao, uhvatili smo se kulturno istorijskog nasleđa sa kraja devetnaestog veka, došli smo do teniskog terena i mislim da smo napravili dobru priču’’.

Direktor JU za sport i turizam Rudo Vladimir Bradonjić istakao je da ima još mnogo mogućnosti za rad na spajanju dve opštine kroz turizam. ,,Mi u narednom periodu pored svih velikih projetaka, moramo raditi na našim planovima za razvoj turizma. I ovde imamo stvarno izvrsne potencijale koje treba da iskoristimo zajedničkim snagama i mogućnostima”, istakao je Bradonjić.

 U nastavku konferencije Vidoje Didanović, finansijski menadžer projekta, govorio je o sprovedenim aktivnostima i dosadašnjim rezultatima kao i o planiranim aktivnostima do kraja projekta.

Savo Derikonjić direktor Zavičajnog muzeja u Priboju osvrnuo se na  etnološki značaj kuće Jevđevića u Priboju čija gradnja je završena 1879. godine.

Govoreći o značaju i razvoju tenisa  u opštinama  Priboj  i Rudo, Mirko Tošić, predsednik TK Priboj 1880 naglasio je da je tenis je u Priboj stigao pre nego u Beograd, još 1880. godine, zajedno sa austrijskim garnizonom. Beli sport je osvojio varoš, i to samo tri godine posle Vimbldona, i ta činjenica je opet povezala komšije.