Projekat “Muzejske priče” predstavljen je 21. marta 2019. godine  u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu. Realizaciju projekta kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII).

Predstavljanje projekta organizovano je sa  ciljem da prisutnima priblizi aktivnosti projekta koje će doprineti jačanju kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svom pozdravnom obraćanju istaknuo je  da Grad Sarajevo postaje poželjan partner u apliciranju i implementaciji projekata finansiranih iz međunarodnih fondova.

„Ovaj projekat je pokazatelj novog trenda ove gradske administracije koji se ogleda u pojačanim i uspješnim aktivnostima na polju apliciranja ideja i projekata, a samim time i povećanjem finansijskih sredstava koja povlačimo iz međunarodnih finansijskih linija i fondova“, kazao je Skaka.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: pet muzeja  u Bosni i Hercegovini (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica) i pet  muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Učesnici projekta su nakon održane zvanične prezentacije, uspostali neformalnu Mrežu muzeja i potpisali memorandum o saradnji.