Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, ove godine se širom planete obilježava pod sloganom „Živjeti sa shizofrenijom“. U Valjevu je ovaj datum obilježen nizom aktivnosti u dvorištu Psihijatrijeske službe Opšte bolnice, uz poruku „Probudi se i uključi se“, u organizaciji Caritasa Valjevo i Psihijatrijske službe.

Ovaj slogan osmislili su srednjoškolci iz Valjeva i Tuzle, koji su bili učesnici „Ljetnjeg kampa“, na kome su dali svoje ideje za obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Dio mladih volontera iz Medicinske škole u Valjevu i danas je pokazao da postoje oni koji su spremni da se bore da briga o mentalnom zdravlju više ne bude na margini. Svojim dolaskom i podrškom današnjoj akciji takvu poruku su uputili i predstavnici brojnih organizacija, institucija i mediji.

– Današnji dan i veliki broj svih onih koji podržavaju nas koji radimo na zaštiti i liječenju mentalnog zdravlja pokazuju da smo već godinama na pravom putu, da smo uspjeli da pokažemo da nam nije bitno samo tjelesno, već i duševno zdravlje. Biti duševno zdrav znači biti srećan, zadovoljan, imati dobar kvalitet života – poručila je prof. dr Snežana Medenica, načelnica Psihijatrijske službe.

S obzirom na to da je obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja dio aktivnosti u okviru projekta „Unapređenje socijalizacije i tretmana u mentalnom zdravlju – UPSTREAM 2“, koji kofinansira Evropska unija kroz IPA fondove za prekograničnu saradnju, Snježana Badrić, project manager iz Caritasa Valjevo, podsjetila je na ciljeve ovog projekta, prije svega na važnost formiranja udruženja korisnika u Valjevu, po uzoru na Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja odštampan je promotivni materijal i brošura pod nazivom „Živjeti sa shizofrenijom“, koji su dijeljeni posjetiocima. Uz izložbu radova korisnika usluga Psihijatrijske službe, kao i recital koji su pripremili povodom obilježavanja ovog datuma, podršku su dali i članovi Kluba osoba sa invalidtetom OSI, izvođenjem predstave „Ženski i muški ragovori“, koju je po tekstu Duška Radovića režirao Ljubivoje Bube Marković. Uz smijeh bilo je i muzike zahvaljujući valjevskim muzičarima Lazaru Avramoviću, Dejanu  Đeriću i izuzetnom glasu Marka Tomića.

Lijepa slika zabilježena u Valjevu potvrđuje da se zaista ostvaruje poruka upućena na Svjetski dan mentalnog zdravlja i to iz dvorišta Službe psihijatrije, da smo se probudili i uključili! Ostaje nam samo da ne zadremamo i ne zaboravimo da o mentalnom zdravlju ne treba da brinemo samo danas, već 365 dana u godini!

DSC_1508DSC_1494DSC_1480DSC_1466DSC_1463DSC_1459DSC_1457DSC_1452DSC_1438DSC_1436DSC_1432DSC_1427DSC_1424DSC_1417DSC_1409DSC_1404DSC_1403DSC_1400DSC_1398PROBUDISE