Caritas Šabac je 04. listopada 2014. godine, u okviru projekta “Jačanje profesionalne edukacije odraslih u ruralnim sredinama“,  organizirao posjetu Festivalu zimnice u Koceljevi.

Festival zimnice pod nazivom “Kiselo i slatko – najbolje iz Koceljeve”, čiji je cilj unapredjenje proizvodnje i prerade voća i povrća, kao i plasmana zimnice iz domaće radinosti, održan je 03. i 04. listopada, a čitavu manifestaciju je pratio i bogat zabavni program poput karnevala i maskembala, koncerata, nastupa folklornih grupa i takmičenja u spremanju gulaša.

Festival je okupio blizu 200 proizvodjača voća, povrća, meda i proizvoda od meda, sakupljača šumskih plodova, iz mnogih krajeva Srbije. Svoje proizvode su izložila seoska domaćinstva koja se bave preradom voća i povrća, zatim pripremanjem zimnice na tradicionalni način, voćnih sokova, džemova, marmelada, slatkog od voća i drugih proizvoda.

Projekat “Jačanje profesionalne edukacije odraslih u ruralnim sredinama” se realizira u okviru Drugog poziva IPA prekograničnog programa Srbija – BiH i financira se od strane Europske Unije iz pretpristupnih IPA fondova.

654321121110987