Završna konferencija u okviru projekta Opštine sa nula otpada održana je 23 i 24. februara 2023. na Divčibarama. Konferencija je imala za cilj predstavljanje rezultata  implementacije projekta kao i iskustva direktnih korisnika.

Ukupno 85 učesnika, predstavnika javnih komunalnih preduzeća, predstavnika opštinskih uprava i obrazovnih institucija iz preko 97 opština prekograničnog područja između Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavnika ministarstava za zaštitu okoliša, finansijskih institucija, konsultantskih kompanija i nevladinih udruženja imali su priliku razmijeniti iskustva i mišljenja o primjeni koncepta nula otpada u lokalnim zajednicama.

Prvi dan konferencije bio je posvećen iskustvima komunalnih preduzeća iz šest pilot opština koje su učestvovale u projektu.  Predavači iz Bosne i Hercegovine i Srbije, predstavnica JKP „12. Septembar“ Jelena Aleksić, predstavnik JKP „Visoko“ Mirsad Čučuk i predstavnik KJKP „Rad“ Adis Drkenda, govorili su o pilot akcijama baziranim na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, sprovedenim u protekle dvije godine i tom prilikom istakli rezultate postignute u njihovim lokalnim zajednicama.

„Mnogo mi je drago što je naša opština učestvovala u projektu „Opštine sa nula otpada“ i što je upravo naše preduzeće JKP „12. Septembar“  bilo posrednik u celoj toj priči. Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima, a naročito sam ponosna što su ljudi koje smo ovdje upoznali i razmenili međusobna iskustva imali samo reči hvale za ono što smo uradili. Lepo je čuti kada neko ima razumevanja za ono što radite i na kraju ceni i pohvali to. Što se tiče same konferencije mogu reći da je bila fantastična. Imali smo priliku čuti mnogo poučnih stvari kao i šta su to kolege iz drugih gradova radili u zadnje dvije godine i na kraju postigli. Stvarno je lepo imati priliku podeliti svoje probleme i razmišljanja sa drugima, jer drugačije je kada znate da neko deli isto ono što vi radite i razume sa čime se svakodnevno susrećete, a također imati priliku čuti i lepe stvari koje je neko drugi uradio.“ – naglasila je gđa Aleksić.

Nakon toga, uslijedila je zanimljiva panel diskusija koja je otvorila mnoga pitanja. Panelisti, predstavnici komunalnih preduzeća i opštinskih uprava, su diskutovali o tome koliko je zapravo značajna suradnja komunalnih preduzeća i donosioca odluka na lokalnom nivou za održiviji sistem upravljanja otpadom. Zaključak diskusije ukazuje na potrebu za međusobnim dijalogom i zajedničkim pristupom rješavanju izazova u oblasti jačanja kapaciteta javnih komunalnih preduzeća.

Drugi dan konferencije u fokus je stavio projektne aktivnosti usmjerene ka obrazovnim institucijama, odnosno sprovedene u šest srednjih škola prekograničnog područja. O pilot aktivnostima uvođenja dodatnog edukacijskog sadržaja u odgojno-obrazovni program u šest srednjih škola govorila je Ena Markotić, stručnjakinja u oblasti  zaštite okoliša i hemijske sigurnosti koja je radila na izradi Priručnika za nastavnike. Svoja iskustva o integraciji ovih tema u nastavni plan i program i o značaju praktične edukacije učenika podijelili su nastavnici pilot škola, Tanja Radovanović iz Gimnazije „Josif Pančić“ Bajina Bašta i Amel Korman i Kenan Muminagić iz „Prva Gimnazija“ Sarajevo. Nakon zanimljivih prezentacija koje su dale pregled mogućnosti unapređenja nastavnog kurikuluma, uslijedila je panel diskusija pod nazivom „Edukacija kao prvi korak u podizanju ekološke svijesti“. Diskusija je okupila predstavnike obrazovnih institucija i predstavnike nevladinog sektoraU toku diskusije panelisti su zaključili da je reforma obrazovnog sistema i uključenost nevladinog sektora u edukaciju mladih kroz projekte , jedan od ključnih faktora za uspješnu tranziciju socijalne svijesti ka nula otpada.

„Nakon završne konferencije projekta “Opštine sa nula otpada” puni smo pozitivnih utisaka. Drago mi je da sam imala priliku da sa kolegama iz drugih škola sa teritorije Srbije i Bosne i Hercegovine razmenim iskustva o implementaciji sadržaja o zaštiti životne sredine u nastavne programe kao i o izazovima i mogućnostima da se one realizuju. Posebno je značajno što je ovaj projekat okupio predstavnike kako obrazovnih institucija, tako i lokalne zajednice i komunalnih preduzeća, jer je važno da se ovoj temi pristupa sistemski. Mi ćemo u Gimnaziji “Josif Pančić” nastaviti da planiramo i realizujemo aktivnosti koje doprinose podizanju svesti o važnosti očuvanja životne sredine i da u te aktivnosti uključujemo i predstavnike drugih institucija, kao i nevladinih organizacija.“ – istakla je Tanja Radovanović, govornik i panelista drugog dana Konferencije.