U četvrtak, 29.4.2021.  u Tuzli održana je  Konferencija za medije, povodom početka realizacije projekta “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle” (BWL).

Medijima i ostalim učesnicima su se obratili: Zvjezdan Karadžin, ministar Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, Mirela Uljić, pomoćnica Gradonačelnika Grada Tuzle, Dragoljub Stojadinović, zamjenik Gradonačelnice Grada Užica, Admir Bećirović, direktor JKP-a Komunalac, Momir Milovanović, direktor  Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Duboko” Užice i Džemila Agić, menadžerica za promociju na BWL projektu, Centar za ekologiju i energiju.

 

Konferencija je imala za cilj da širu javnost upozna sa aktivnostima i rezultatima projekta, da najavi i pojasni novi koncept upravljanja kabastim otpadom, koji se projektom uspostavlja na teritoriji dva grada, kao i da animira lokalne aktere da uzmu aktivno učešće u uspostavljanju i provođenju novog sistema upravljanja kabastim otpadom.

 

Tokom diskusije, učesnicima se obratio Slavko Stjepić, šef Službe civilne zaštite za Tuzlu. On je istakao značaj ovog projekta i sa aspekta civilne zaštite, jer ilegalno odloženi kabasti otpad predstavlja veliki problem tokom povećanih padavina i često je uzrok poplavama. Obećao je da će se ova služba rado uključiti i podržati realizaciju projekta.

Maida Mehmedović, predsjednica MZ “Gornja Tuzla“, je iskazala svoju zainteresiranost za uvođenje sistemskog rješenja upravljanja kabastim otpadom koji će biti prihvatljiviji za građane i za JKP Komunalac.

Alma Bubić, uposlenica Grada Tuzla, navela je da divlje deponije sa odloženim kabastim otpadom gradu predstavljaju problem i da će ovaj projekat uvesti red u ovom segmentu upravljanja otpadom.