U Regionalnom centru za upravljanje otpadom 16. avgusta ove godine održana je treća obuka u okviru projekta „Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom na teritoriji gradova Užica i Tuzle“. Projektni tim je zaposlenima u „Duboku“ i „Bioktošu“ prezentovao dosadašnje rezultate u vezi sa uklanjanjem kabastog otpada u Užicu.

U okviru projekta, od novembra 2021. do danas, u mesnim zajednicama Užice, svakog poslednjeg vikenda u mesecu, prikupljeno je 133,5 tona otpada, a udeo kabastog otpada je 79 odsto.

Na teritoriji seoskih opština, gde se prve nedelje svakog trećeg meseca otpad prikuplja u tri grupe, od januara je prikupljeno 22 tone otpada, a udeo kabastog otpada je 57 odsto.

Na osnovu praćenja, informacija sa terena i diskusije, zaključeno je da je, pored uspješno uspostavljenog novog sistema upravljanja kabastim otpadom u Užicu i Tuzli, u saradnji sa medijima i inspekcijskim službama, potrebno nastaviti rad na edukaciji građana sa ciljem povećanja njihove odgovornosti.

Gosti treće obuke, tokom koje su podeljeni sertifikati polaznicima edukativnih radionica iz „Dubokog“ i „Bioktoša“, koji su direktno ili indirektno vezani za sakupljanje, transport i preradu kabastog otpada, bili su predstavnici PUK „Komunalac“ iz Čačaka.