U Specijalnom rezervatu prirode Zasavica u Sremskoj Mitrovici, na završnoj konferenciji projekta “Mudro korišćenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH”, koji je finansirala Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavljen je Akcioni plan za održivo korišćenje prirodnih resursa koji je iznedrio više od 90 projektnih ideja koje bi trebalo razvijati i implementirati u predstojećem periodu, a koje se odnose na održivo korišćenje resursa vode, vazduha, zemljišta, šuma, zaštićenih prirodnih dobara, biodiverziteta, ali i kulturno-istorijskih dobara.

“Za nešto više od godinu dana i uz učešće svih partnerskih opština –  Zvornik, Bratunac i grada Bijeljina iz BiH, kao i opština Bogatić, Mali Zvornik, Ljubovija i grada Loznica iz Srbije – ovaj projekat se razvio u akcioni plan za izbalansiranu i ravnomerno raspoređenu upotrebu zajedničkih prirodnih izvora”, rekla je Elizabeta Sartorel, menadžer projekta.

“Posebnu pažnju posvetili smo Drini i njenim pritokama, koje su tokom majskih poplava naterale ove opštine da shvate koliko je važno ‘zaštititi vode i biti zaštićen od vode'”, rekla je Sartorel i izrazila nadu da će predstojeći treći poziv za ponude u okviru prekograničnog programa za Bosnu i Srbiju ponuditi solidnu platformu za dalje unapređenje rezultata postignutih tokom ovog projekta i pomoći srpskim i bosanskim opštinama da učine svoje teritorije boljim i bezbednijim mestom za sve građane.

Akcioni plan prati i opsežna Studija o stanju životne sredine i prirodnih resursa na području opština učesnica u projketu, kao i GIS baza podataka o identifikovanim priordnim resursima, koja će biti redovno ažurirana od strane opštinskih predstavnika obučenih tokom projekta za njeno korišćenje.

Učesnicima su tokom skupa prikazane i mogućnosti za dalje finansiranje isplaniranih aktivnosti i projektih ideja, a predstavnici svih opština učesnica u projektu izrazili su spremnost i volju da nastave saradnju potpisivanjem Deklaracije o prekograničnoj saradnji u cilju održivog korišćenja prirodnih resursa sliva Drine u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Projekat vredan više od 250,000 evra realizovali su Unija ekologa iz Beograda i Centar za okoliško održivi razvoj iz Sarajeva u partnerstvu sa opštinama Bijeljina, Zvornik i Bratunac iz BiH, kao i opštinama Bogatić, Mali Zvornik i Ljubovija iz Srbije.

Osnovni cilj svih aktivnosti implementiranih tokom 2013. i 2014. godine bio je doprinos održivom razvoju prekograničnog regiona Srbija-BiH kroz uspostavljanje sistema integralnog upravljanja prirodnim resursima u opštinama lociranih uz priobalje reke Drine u obe države, koje direktno koriste prirodne resurse prekograničnog karaktera.

Završna konferencija projekta je bila prilika da se javno predstave ostvareni rezultati, ali i da se napravi plan nastavka ostvarene prekogranične saradnje za postprojektni period koji je pred nama.

Završna konferencija okupila je više od 50 predstavnika lokalne samouprave iz opština Zvornik, Bratunac i grada Bijeljina iz BiH, kao i opština Bogatić, Mali Zvornik, Ljubovija i grada Loznica iz Srbije. Osim toga skupu su prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine i Privredne komore Srbije, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Slika 6 potpisivanje DeklaracijeSlika 5 visibility!!!Slika 4Slika 3Slika 2Slika 1