U srijedu, 12. studenog2014. godine, u manastiru Čokešina je u organizaciji partnera na projektu održana završna konferencija projekta “Jačanja profesionalne edukacije odraslih u ruralnim sredinama”, koji se realizira u  okviru Drugog poziva IPA prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina. Konferenciji je prisustvovalo preko 50 predstavnika različitih organizacija i institucija i pojedinaca iz Belgije, Italije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Konferenciju su uvodnim obraćanjem otvorili Vladislav Vlajić, predstavnik Zajedničkog tehničkog sekretarijata iz Užica i Miroljub Nikolić, direktor Caritas-a Šabac.

Nakon uvodnog obraćanja članovi projektnih timova Caritas-a Šabac i Caritas-a Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine su održali prezentaciju tijekom koje su predstavili postignute rezultate i realizirane aktivnosti.

Tijekom realizacije projekta procedure menadžmenta projekta su bile su jasno definirane i implementirane. Radi uspješnog upravljanja projektom projektni timovi su se susreli ukupno 8 puta, po 4 puta u Bosni i Hercegovini i Srbiji i sudjelovalii su na radionicama koje su organizirali Zajednički tehnički sekretarijat iz Užica i Antena Tuzla, što je ojačalo prekogranični karakter projekta. Izrađeno je sa svake strane granice po sedam programa stručnih obuka u okviru tri sektora: poljoprivrede, turizma i socijalne zaštite, na osnovu kojih su održane stručne obuke koje su obuhvatile 240 korisnika.

Nakon završenih stručnih obuka obavljene su tri interne evaluacije preko posebno strukturisanih upitnika. Evaluacije su imale za cilj da pokažu rezultate obuka. U obzir je uzeto radno iskustvo nakon obuka, potencijalni prihodi, novi kontakti, zadovoljstvo porodice i sl. Projektni timovi su posredovali u daljnjoj komunikaciji između polaznika stručnih obuka i predavača. Kao „alat“ za polaznike obuka, ali i za ostale zainteresirane osobe, izrađeni su priručnici za svaku oblast.

Organizirane su posjete sajmovima u Beogradu, Mostaru, Gradačcu i Koceljevi  i ukupno 200 osoba je sudjelovalo u ovoj aktivnosti. Za polaznike obuka iz oblasti pčelarstva i sakupljanje i prerade ljekovitog bilja organizovane su dvije regionalne prekogranične radionice.

Kroz dvije studijske posjete, Austriji i Francuskoj, predstavnici institucija iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao i projektni timovi mogli su se upoznati sa načinima rada u Evropskoj uniji na razvoju ruralnog područja i borbi protiv socijalne isključenosti a pogotovo se bliže upoznati sa LEADER pristupom. Zajednička prekogranična konferencija „Inovativna sredstva u borbi protiv socijalne isključenosti“ održana je 10. septembra 2014. godine u Šapcu. Na konferenciji je sudjelovalo preko 100 predstavnika vladinih i republičkih institucija, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i privatnog sektora iz Belgije, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i širom Srbije.

Konferenciju u manastiru Čokešina je obilježila dobra atmosfera i zadovoljstvo svih prisutnih zbog uspješne realizacije kompleksnog projekta. Obzirom da je prekogranična suradnja instrument kojim se Europska unija služi kako bi ojačala suradnju između pograničnih područja, konstatovano je da je ovaj projekat ispunio sva očekivanja i cilj koji predviđa poboljšanje ekonomskih i društvenih uslova, ali prije svega povezivanje ljudi i razmjenu ideja.

161514131211109876543212423abc222120191817