U Olimpijskom muzeju u Sarajevu 12.11.2020. godine svečano je otvorena izložba “Vlade Divac- od Prijepolja do Springfilda”. Ova izložba je jedna od aktivnosti projekta “Muzejske priče”,otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, direktor Muzeja u Prijepolju Milan Cmiljanović, predsjedavajući Gradskog Vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, te legendarni košarkaš Vlade Divac.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je naglasio da je Gradska uprava među prvim organizacijama u čitavoj BiH formirala ozbiljni tim koji se bavi fondovima, te da je ova muzejska priča potvrda da se u saradnji s evropskim partnerima može doći do značajnih sredstava i projekata koji će obogatiti i samu turističku ponudu i pomagati kulturu u Gradu Sarajevu.

“Košarka je sport koji zahtijeva zajedništvo, jedinstvo, vjerujem da svi moramo biti usmjerneni na to i da na toj bazi gradimo odnose u budućnosti” – kazao je Skaka, koji je zahvalio slavnom košarkašu, te mu uručio Monografiju Sarajeva.

Legendarni košarkaš kazao je da je emotivan, kada je u posjeti prijateljima u Sarajevu.

“Lepo se osećam u ovom gradu, pogotovu u ovom prelepom ambijentu Olimpijskog muzeja kojeg su moji prijatelji iz Olimpijskog komiteta BiH uspeli da obnove i  svima pokažu vrednosti koje su sportisti ovog grada i regiona pravili u prošlosti. Posle moje karijere ja sam sve moje medalje, pehare i ono što sam uspio da sakupim poklonio rodnom Prijepolju i Muzeju iz ovog grada, koji je danas gost u Olimpijskom muzeju da predstavi i pokaže jedno lepo vreme nas sportista iz ovog regiona”, te dodao “Drago mi je da moj rodni grad ima priliku da se predstavi u Sarajevu i da predstavi izložbu moje karijere kroz sve medalje koje sam osvojio i poklonio svom gradu”, rekao je Divac.