U okviru projekta “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine” održana је  trodnevna vežba spasavanja sa brzih voda na Drini, kod Bajine Bašte.

Vežba je održana u periodu od 14. do 16. oktobra, u pomenutoj aktivnosti učestvovalo je 25 spasilaca gorskih službi spasavanja Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i članovi planinarskog kluba “Tara”.

Pored trodnevne vežbe spasavanja sa brzih voda održana je i medijska promocija projekta na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati. Događaj je održan 15. oktobra u  Centaru za posetioce nacionalnog parka Tara.

Projektni menađzer, Marko Čalija rekao je da spasioci dobro znaju koliko je važna brzina i znanje kada su ljudi nađu u vanrednim situacijama, kao što su poplave, zemljotresi.

Zato smo počeli i kampanju podizanja svesti u vanrednim situacijama, kod građana u pograničnim područjima. Nedavno smo sproveli i anketu, i naši rezultati pokazuju da građani znaju koje su vanredne situacije, ali vrlo često ne znaju, kada se to i desi, šta treba da rade ili koga da pozovu”, rekao je Čalija.

Zahvaljujući ovom projektu planinarski klub “Tara” završio je opremanje planinarskog doma u Rastištu, nabavio ATV vozilo, kao i tehničku i spasilačku opremu.

Nenad Lačić iz Planinarskog kluba “Tara” kazao je da je taj klub posebnu pažnju posvetio saradnji sa organizacijama iz javnog sektora koje rade u oblasti upravljanja vanrednim situacijama, kao i sa organizacijama civilnog društva.

U projektu “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine”, učestvuju i Gorske službe spasavanja distrikt Brčko i Sarajevo.

Adnan Osmanović, iz Gorske služba spasavanja distrikt Brčko rekao je da su oni nabavili čamac za spasavanje i prikolicu, koje su i korišćene u vežbi spasavanja.

Dženadin Veladžić iz Gorske služba spasavanja stanica Sarajevo kazao je da je ova stanica nabavila kvad i sanke, i organizovala obuku na Bjelašnici za turno skijanje.