Šef drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Martin Klaucke posjetio je u četvrtak 03.11. 2022. Srednju stručnu školu “Branko Radičević” u Rumi. Klaucke je obišao školsku kuhinju koja je opremljena sredstvima Evropske unije te prisustvovao završnoj manifestaciji projekta „Zdravi i sigurni gastronomski proizvodi kao potencijal za zapošljavanje“.

Tokom manifestacije, simboličnog naziva “Gastro dan” učenici srednje škole pokazali su svoje novostečene vještine u pripremi zdrave hrane spremivši više od desetak jela i pića. Učesnici Gastro dana, među kojima su bili predstavnici partnerske škole iz Zvornika i nevladine organizacije Limitless, lokalne zajednice te prijatelj škole u Rumi, imali su priliku uživati u degustaciji učeničkih proizvoda te saznati nešto više o projektu koji je uspješno priveden kraju.

Cilj projekta je bio da se uvođenjem savremenih metoda u pripremi hrane mladi ljudi, učenici dvije srednje škole, dodatno osposobe u skladu sa trenutnim zahtjevima tržišta i na taj način da im se omogući brže zapošljavanje po okončanju školovanja.