U okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ uspješno je održan Simpozij „Prilike socijalne integracije kroz sport” 2. novembra 2019. godine u Sarajevu.

Učesnici Simpozija imali su priliku da  se informišu na teme: klasifikacije u paraolimpijskom sportu, odnos trenera i sportiste, zdravlje u parasportu, timski rad, liderstvo.

Simpozij je zvanično otvorio predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH, Sabahudin Delalić, koji je prisutnima iz prve ruke dočarao kroz koje sve  prepreke parasportisti svakodnevno prolaze, ali naglasivši da je  ljubav prema sportu najjača motivacija za osobe sa tjelesnim onesposobljenjem u trenutnom nepovoljnom okruženju.

Generalni sekretar Said Fazlagić, predstavnik Olimpijskog komiteta, obratio se učesnicima istaknuvši rad Olimpijskog komiteta BiH na EU projektima, te posebno naglasivši  značaj izvršenog istraživanja stanja učešća osoba sa invaliditetom u sportu, nabavljene specifične opreme za parasportiste i izgradnje dobrih prekograničnih odnosa.