Evropska mreža za kulturni turizam (ECTN) je prepoznala projekat NEOLIFE kao inovativni model interpretacije kulturnog nasljeđa i omogućila predstavnicima projektnog tima prezentaciju projekta članovima mreže u okviru završne konferencije Interreg CHRISTA projekta.

U okviru konferencije predstavljeni su ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati projekta NeoLIFE sa posebnim fokusom na model održivog upravljanja arheološkim muzejom na otvorenom.

Prezentacija projekta rezultirala je inicijativom za članstvo gradova Užice i Tuzla u ECTN-u što otvara mogućnosti za kreiranje partnerstava i razmjenu iskustava sa ostalim članicama mreže i povećanje vidljivosti turističke ponude zasnovane na kulturnom naslijeđu oba grada i prekograničnog područja.

Evropsku mrežu za kulturni turizam čine predstavnici 29 zemalja Evrope koji se sastaju jednom godišnje i prezentuju primjere dobre prakse, diskutuju o novim trendovima na svjetskom turističkom tržištu i proglašavaju godišnjeg pobjednika u kategoriji Destinacija održivog kulturnog turizma.