U okviru projekta “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E-CrossPass”, predstavnici Planinarskog saveza Srbije svečano su uručili opremu za održavanje pešačkih staza i puteva planinarskim klubovima. Opremu su dobile planinarske organizacije iz Užica, Bajine Bašte, Čajetine, Priboja i Prijepolja.
Predsednik Planinarskog saveza Srbije, Iso Planić, istakao je da njihova organizacija već više od decenije radi na uređenju pešačkih puteva E 4 i E 7 koji prolaze kroz Srbiju. Ovi putevi igraju ključnu ulogu u razvoju planinarskog sporta, rekreacije i turizma, posebno u ruralnim planinskim predelima.
Projekat “E-CrossPass” ima za cilj unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pešački turizam u prekograničnom području, povezujući Tuzlanski kanton i region Zapadne Srbije. Ove zajedničke staze će se uspostaviti u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao deo evropskog pešačkog puta E 7. Uključivanje evropskih standarda za duge staze u razvoj infrastrukture pešačkih staza doprineće razvoju turizma i održivom razvoju lokalnih zajednica.
Ilija Andrejić iz Planinarskog kluba Kamena Gora iz Prijepolja istakao je da će dobijenu opremu koristiti za održavanje 70 kilometara pešačkih staza koje se nalaze u okviru evropskog puta, kao i staza koje će se priključiti projektu u opštini Prijepolje.
“Uređivanjem ovih staza doprineće se da veći broj ljudi poseti naše krajeve, što će se odraziti na turizam i razvoj prijepoljskog kraja,” naglasio je Andrejić.
Marko Džambasović iz Planinarskog kluba Tornik iz Čajetine dodao je da će dobijena oprema biti od suštinskog značaja za održavanje evropskog pešačkog puta.
Ovaj projekat predstavlja značajan korak ka unapređenju planinarske infrastrukture, očuvanju prirodnih lepota, te promociji prekograničnih destinacija, te se očekuje da će imati pozitivan uticaj na razvoj turizma i ekonomije u ovim oblastima.