U Užicu je održana početna konferencija projekta prekogranične saradnje “Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere.” Ovaj značajan projekat, koji se realizuje uz podršku Evropske unije, ima za cilj unapređenje turističkih proizvoda i usluga u prekograničnom području. Projekat se realizuje kroz partnerstvo Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, Udruženja za razvoj NERDA, grada Tuzla i Turističke zajednice grada Tuzla.

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, izrazila je zadovoljstvo nastavkom saradnje između Srbije i BiH, odnosno gradova Užica i Tuzla. Istakla je da su dosadašnji zajednički projekti vredni 2,1 milion evra već unapredili kvalitet života građana Užica i okoline, a da će ovaj novi projekat vredan gotovo 400 hiljada evra doprineti daljem razvoju turizma i unapređenju turističke ponude u oblasti Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona.

Martin Klaucke, šef sektora II operacije Delegacije EU u Srbiji, istakao je značaj prekogranične saradnje u turizmu, posebno naglašavajući ruralni i zeleni turizam kao ključne aspekte ovog projekta. Naglasio je da ovaj projekat ima potencijal da doprinese razvoju ekoloških parkova u BiH i kampova u Srbiji, kao i celokupnom unapređenju turizma u oblasti.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, istakla je važnost odabira pravog turističkog proizvoda i strateški pristup u planiranju projektnih aktivnosti kako bi se ostvarili dugoročni ciljevi, uključujući povećanje broja dolazaka turista.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, naglasio je da je ovo već četvrti projekat prekogranične saradnje između Tuzle i Užica, što potvrđuje blisku povezanost i zajedničku posvećenost razvoju turističkih proizvoda.

Direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, Miroslav Rađen, istakao je značaj pet projekata u turizmu koji se realizuju u Zlatiborskom okrugu, a ukupna vrednost ovih projekata iznosi 1.789.988,11 evra. Projekti obuhvataju različite aspekte turizma, od ruralnog i zelenog turizma do razvoja pešačkih koridora i revitalizacije starih železnica.

Ova početna konferencija označava početak realizacije projekta “Open Air Everywhere” i partnerstva između regije Zapadna Srbija, Udruženja za razvoj NERDA, grada Tuzla i Turističke zajednice grada Tuzla, s ciljem unapređenja turizma i kvaliteta turističkih proizvoda u prekograničnom području. Projekat će doprineti razvoju turizma i unapređenju turističke ponude, donoseći koristi kako lokalnim zajednicama, tako i posetiocima ovih prelepih regija.