Katarina Milošević pobjednica je javnog foto konkursa povodom Dana evropske saradnje, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije. Kampanju “Umjetnost ulice bez granice“, u okviru koje je raspisan konkurs, Kancelarija je započela povodom Dana evropske saradnje i obilježavanja 25 godina postojanja Programa evropske teritorijalne saradnje.

Konkurs je imao za temu fotografisanje ulične umjetnosti (grafiti, murali, ulični plesači i muzičari, cirkuski umjetnici, pantomimičari, fakiri, itd) u različitim gradovima Srbije ili neke od susjednih zemalja koje su obuhvaćene programima Prekogranične saradnje (Mađarska, Rumunija, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska).

Iako je pristiglo više od 220 fotografija, tehničke kriterijume navedene u konkursu ispunilo je 135 fotografija, a prvih 30 najboljih odabrali su pratioci Fejsbuk stranice Kancelarije za evropske integracije, koji su glasali za svoje favorite. Među odabranih trideset, o najboljoj fotografiji odlučila je konkursna komisija koju je predvodio Dragan Kujundžić, fotograf, a članovi su bili predstavnici Kancelarije za evropske integracije i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Pobjednička fotografija, prema mišljenju stručne komisije, svojim koloritom i dinamikom na najbolji način je odgovorila na temu konkursa – umjetnost ulice bez granice.

Pobjednička fotografija, uz još devet onih koje su, prema ocjeni žirija, najbolje odgovorile na temu, biće izložena u Domu kulture u Negotinu kao prateći događaj koncerta Beogradske filharmonije na Mokranjčevim danima, koji finansijski podržava Delegacija Evropske unije u Repubici Srbiju.

Dan evropske saradnje obilježava dostignuća teritorijalne saradnje lokalnim dešavanjima koja se organizuju u više od 40 zemalja širom Evrope. Evropska teritorijalna saradnja je instrument Evropske unije koji povezuje ljude susjednih država u cilju prevazilaženja zajedničkih prepreka koje jedna država sama ne bi mogla lako da riješi. Udruživanjem znanja i sredstava, Evropska teritorijalna saradnja pomaže unaprjeđenju životne sredine, saobraćaja, zdravstvenih usluga, kulture, obrazovanja i mnogih drugih značajnih oblasti života. Više informacija o Danu evropske saradnje možete da pronađete na linku www.ecday.eu.

Najbolje fotografije pristigle na ovogodišnji foto konkurs možete da pogledate ovdje.