Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj (HCRS) i Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR)  organizovali su 20. juna 2014. godine, u Hotelu „Zlatiborska noć“ u Užicu, završnu konferenciju pod nazivom „Da li zaista slušate šta vam govorimo“, gde su učesnici imali prilike da razmjene iskustva u radu sa mladima, te dobiju više informacija o postignutim rezultatima projekta „Mladi-najznačajnija pokretačka snaga našeg regiona“.

Projekat je iznedrio ozbiljnu analizu efekata dosadašnjeg sprovodjenja omladinskih politika u opštinama prekograni?nog regiona Srbija-BiH, koja je zasnovana na postignućima kancelarija/komisija za mlade u 16 opština i gradova ove pogranične regije: Srebrenica, Foča, Višegrad, Goražde, Prijepolje, Nova Varoš, Čajetina, Užice, Ruma, Indjija, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Bijeljina, Orašje, Doboj-Istok, Gradačac. Nalazi istraživanja su, zajedno za preporukama za unapredjenje stanja u ovoj oblasti, predstavljeni nadležnim institucijama, medijima, stručnoj i široj javnosti u obe zemlje, kao i učesnicima prekogranične omladinske konferencije. Pored ovoga, projekat je ostvario značajan uticaj na povezivanje mladih iz Srbije i BiH, kao i na podizanje informisanosti mladih i na razvoj njihovih veština, kako bi se uključili u rad lokalnih tela koja se bave pitanjima mladih i aktivno sudelovali u rešavanju problema u svojim zajednicama. U prilog tome govori da su 64 srednjoškolca pohadjala 4 seminara na teritoriji obe zemlje i da su na osnovu novostečenih znanja osmislili 16 lokalnih volonterskih akcija, na čijem sprovodjenju je trebalo samostalno da rade, uz mentorsku podršku CenTriR-a i Helsinškog odbora. Učenje na sopstvenom primeru, u realnim okolnostima opterećenim mnogobrojnim preprekama, je ciljnoj grupi obuhvaćenoj projektom donelo nova iskustva i pouke kako da uspešno prevazilaze probleme sa kojima se oni i njihovi vršnjaci svakodnevno susreću. Ovaj proces na projektu je rezultirao sa 8 uspešno sprovedenih lokalnih akcija mladih, a neke od njih su upravo predstavljene na završnoj konferenciji projekta.

Nakon uvodnog dela konferencije, usledile su prezentacije dobre prakse u radu sa mladim, koje su predstavili koordinatori kancelarija/komisija za mlade iz Prijepolja, Sremske Mitrovice, Bajine Bašte i Bijeljine. Potom su, srednjoškolci iz Stare Pazove, Bijeljine, Čajetine i Foče predstavili svoje lokalne akcije, koje su bile najuspešnije na samom projektu. Odsustvo zvaničnika i predstavnika republičkih, entitetskih i kantonalnih institucija obe države na ovoj konferenciji, prema rečima Vladimira Vlajića iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata iz Užica, predstavlja nespornu činjenicu koliko se nisko na listi prioriteta zvaničnika obe zemlje nalazi unapredjenje položaja mladih.

Rezultati merenja prekograničnog efekta realizovanog projekta, koje su sprovele partnerske organizacije kroz anketiranje mladih uključenih u njega, pokazuju da je svaki treći učesnik istakao da su mu seminari, koje je pohadjao, pomogli da otkloni izvesne predrasude koje je gajio prema vršnjacima iz susedne države. Svi mladi su istakli da su ostali u redovnim kontaktima nakon seminara sa nekoliko srednjoškolaca iz susedne države i da kontakt održavaju uglavnom preko društvenih mreža ili elektronske pošte. Takodje, 91% učesnika na seminarima je istakao da je zahvaljujući seminarima shvatio da su problemi mladih sa obe strane granice veoma slični, a 87% je istaklo da ono što su čuli i naučili na seminarima u njima podstaklo želju da se aktivnije uključe u rešavanje problema u svojoj zajednici.

CenTriR se najlepše zahvaljuje svima koji su dali sopstveni doprinos realizaciji projekta „Mladi- najznačajnija pokretačka snaga našeg regiona“, uz nadu da će kroz svoje naredne aktivnosti nastaviti da daje podršku unapredjenju položaja mladih u regionu.

Preuzmite prezentacije sa konferencije:

Ostvareni rezultati projekta Vanesa Belkić (pptx) – 4,200 KB

Prezentacija – Pokrivalica (ppsx) – 38 MB

Kancelarija za mlade, Sremska Mitrovica (pptx) – 6,790 KB

PP lokalna akcija, Cajetina (pptx) – 2,765 KB

PP lokalna akcija, Stara Pazova (ppt) – 2,031 KB

Izvor:  http://www.centrir.org/index.php?news=114