TUZLA – U Tuzli je juče početnom konferencijom zvanično započet projekat “Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E-CrossPass. Projekat “E-CrossPass” sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije –  Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Šef Operativnog sektora za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, Gianluca Vannini istakao je na početnoj konferenciji u Tuzli da će projekat E CrossPass pomoći lokalnim samoupravama prekograničnog područja da unaprijede svoje turističke potencijale i povećaju prihode i kvalitet života.

„Evropska unija će nastaviti da podržava program prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine sa dodatnih 14 miliona eura. Zahvaljujući samo ovom projektu 12 opština će dobiti uređene pješačke staze koje će omogućiti građanima da što više borave u prirodi. Prirodni resursi Bosne i Hercegovine su veliki, što je dobra šansa za razvoj turizma. Evropska unija je spremna da pomogne kroz prekogranične projekte unapređenju privrede i društvenog razvoja lokalnih samouprava u ovom regionu“, najavio je Vanini.

 Projekat partnerski realizuju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije.

Ministarka prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić istakla je da turizam i ekologija ne mogu jedno bez drugog i da se ulaganjem u turizam podstiče i ulaganje u ekologiju. Zbog toga je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice podržalo E-CrossPass projekat.

“Kada se promoviše planinarska pješačka infrastruktura ulaže se i u zahtjeve EU prema BiH. Takođe, Vlada Tuzlanskog kantona kroz Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona i Strategiju razvoja turizma učestvuje u jačanju infrastrukture planinarskog turizma, kroz trasiranje i markiranje planinarskih staza. Kroz ovaj projekat jačamo održivi turizam i promovišemo potencijal pješačkog turizma, kao i očuvanje životne sredine kroz smanjen broj vozila u saobraćaju”, rekla je Ajšić.

Pomoćnica ministra turizma Republike Srbije Dunja Đenić navela je da projekat E-CrossPass ima značaj za razvoj zajedničkih regionalnih turističkih proizvoda koji će omogućiti povećanje turističkog prometa  i podsjetila na dobru saradnju sa Tuzlom.

“Srbija se može pohvaliti dosadašnjom saradnjom na prekograničnim projektima sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno lokalne samouprave Užica i Tuzle, koje su uspješno  realizovale nekoliko projekata. Cilj i ovog projekta je jačanje regionalne saradnje, povezivanja i unapređenja turizma”, naglasila je Đenićeva.

Pomoćnica ministarke za turizam i ugostiteljstvo Federacije BiH Farida Cikotić naglasila je da je značaj projekta jako veliki zbog zdravlja ljudi.

„U Strategiji razvoja  prepoznali smo značaj ruralnog turizma, a planinarski je  dio tog turizma. Nadam se da će ovaj projekat donijeti još više novih članova u planinarskim društvima i unaprijediti planinarske domove“ , rekla je Cikotićeva .

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić čestitao je menadžmentu projekta E-CrossPass, koji će, po njegovim riječima, dati velike benefite svim građanima ovog područja.

„Tim taj projekat dobija veći značaj posebno za korisnike ovih pješačkih staza, planinarska društva što predstavlja poseban kvalitet ovog projekta. Grad Tuzla je realizovala mnoge projekte uz saradnju Evropske unije, tako da će i ovaj biti, siguran sam, uspješan“, rekao je Lugavić.

Član Gradskog vijeća Miodrag Petković naveo je da je E-CrossPass važan projekat za Užice.

“Strateško opredjeljenje grada Užica je razvoj turizma. Zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta i pomoći države i pretpristupnih fondova Evropske unije vjerujemo da ćemo i kroz ovaj projekat, u saradnji sa partnerima, značajno unaprijediti turizam u cijeloj regiji uz očuvanje prirodne sredine i tako ostvariti benefite za naše lokalne samouprave “, rekao je Petković.

Cilj projekta je da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unaprijedi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije.  Uvođenjem relevantnih evropskih praksi i standarda kroz unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pješački turizam uspostaviće se zajedničke staze za pješačenje ukupne dužine od 580 km. Staze će biti trasirane, obilježene i opremljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao dio evropskog pješačkog puta E7*. Projekat će se fokusirati na usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava, a u cilju kreiranja i unapređenja turističke ponude celog regiona.

“Plan je da uradimo jednu pješačku stazu koja će povezati Tuzlu i Užice, odnosno Konjuh i nacionalne parkove zapadne Srbije, kao i naše planinarske domove. Uskoro počinjemo markiranje staze “, objašnjava predsjednik Planinarskog društva „Konjuh“ Sabid Zekan.

Projekat E-CrossPass trajaće 2 godine. Ukupna vrijednost projekta je 403 440 eura, od čega EU sufinansira 342 892 eura, dok će ostatak sredstava obezbijediti partneri u projektu.

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta jeste promovisanje turizma na otvorenom u prekograničnom području, sa naglaskom na ruralna područja, lokalnu kulturu i autentičnost. Fokus promocije biće i na zaštićenim područjima kao posebno atraktivnim destinacijama za turiste koji žele da se povežu sa prirodom, istraže prirodne i kulturne ljepote ovog regiona i steknu nesvakidašnje iskustvo u ovoj prekograničnoj oblasti.

Na početnoj konferenciji u Tuzli o značaju projekta za unapređenje turizma na otvorenom cijelog regiona govorili su i direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić, direktor Turističke organizacije regije zapadna Srbija Miroslav Rađen i menadžerka projekta E-CrossPass Dušanka Selaković.

 

*E-staze tj. koridori su okosnica evropskih pejšačkih staza. To su staze velike udaljenosti koje je odredila Evropska asocijacija Ramblers a koje povezuju nacionalne i regionalne pješačke staze i pružaju interkulturalna iskustva preko granica. Prva pješačka staza velike udaljenosti u Evropi bila je Nacionalna plava staza Mađarske, osnovana 1938. godine. Danas se mreža sastoji od 12 E-staza i pokriva više od 65.000 km evropskog kontinenta.