U Tuzli je 16.06.2023. završnom konferencijom zvanično okončan projekat „Jačanje kapaciteta institucija zaštite i spašavanja – COPRIS”. Projekat “Copris” sufinansirala je Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 u iznosu od 79,04%. Ukupna vrijednost projekta iznosila je nešto više od pola miliona eura.

Grad Tuzla je kao nosilac projekta, u partnerstvu sa Vodoprivrednim preduzećem „Galovica“ iz Beograda, Crvenim križem/krstom grada Tuzle i Ronilačkim klubom iz Sremske Mitrovice, realizovao projektne aktivnosti u periodu od 27 mjeseci.

Gradonačelnik Zijad Lugavić, čestitao partnerima na realizaciji svih projektnih aktivnosti na jačanju kapaciteta službi zaštite i spašavanja.

”Ovaj projekat je imao veliki značaj za sve nas posebno jer smo posljednjih dana svjedoci obilnijih padavina koje su zadesile naše susjedne općine. Još jednom je znanje i kapacitiranost jedinica za spašavanje došlo do izražaja jer su reagovali brzo, spasili imovinu, čistili ceste da budu prohodne, ispumpavali vodu i poduzeli druge potrebne aktivnosti. Sve ovo je dokaz da ovakvih projekata nikad nije dosta i da ih treba još više, naročito projekata koji će omogućiti zajedničko djelovanje sa susjedima” rekao je Lugavić.

Službe zaštite i spašavanja dodatno su tehnički opremljene, a za njihove pripadnike organizovane su certifikovane obuke. Nabavljena je individualna zaštitna oprema, uniforme i specijalizovana odjeća i obuća potrebna za rad mobilnih timova, te informatička oprema i specijalizovane mašine. Civilna zaštita Grada Tuzla dobila je specijalno opremljeno terensko vozilo koje može djelovati u slučaju katastrofa na području grada i šire.

Slavko Stjepić, savjetnik gradonačelnika Grada Tuzle iskazao je svoje zadovoljstvo što je projekat uspješno okončan.

”Tokom trajanja projekta radili smo na osnovnim postulatima Civilne zaštite: kapacitiranje, edukacija, prevencija, uvježbanost, saradnja, jer ni jedna zemlja nije sposobna sama se oduprijeti velikim prirodnim katastrofama” rekao je Stjepić.

Crveni križ Grada Tuzle je kroz projekat postao bogatiji za dva automatska eksterna defibrilatora, lutke za reanimaciju, sanitetski materijal i trening AED uređaj. Takođe je Crveni križ/krst grada Tuzla bio nosilac implementacije bazičnog i naprednog treninga prve pomoći za pripadnike službi zaštite i spašavanja.

Sekretar Crvenog križa/krsta Grada Tuzla Sead Hasić istakao je koliko je bitna uloga Crvenog križa/krsta u svakodnevnoj edukaciji stanovništva u oblasti prve pomoći.

”Crveni križ/krst Grada Tuzle je prva organizacija u BiH koju je prepoznala lokalna vlast kao bitnog aktera i partnera u kriznim situacijama i to kroz fomiranje Službe zaštite i spašavanja još 2008. godine. Crveni križ/krst je u ovom projektu uz pomoć novonabavljenje opreme educirao i certificirao 150 osoba iz oblasti pružanja prve pomoći” naglasio je Hasić.

U okviru projekta, formiran je prekogranični mobilni multidisciplinarni tim sačinjen od predstavnika institucija zaštite i spašavanja, koji može djelovati u prekograničnom području u slučaju prirodnih nesreća i nesreća uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Na prekograničnoj vježbi koja je održana u septembru 2022. godine u Tuzli, više od 100 pripadnika službi zaštite i spašavanja pokazalo je koordiniran sistem djelovanja u slučaju potrebe za spašavanjem života.

Aleksandar Narandžić, iz Vodoprivrednog preduzeća Galovica i Mladen Popović iz Ronilačkog kluba iz Sremske Mitrovice kao predstavnici partnera iz Srbije istakli su značaj nabavljenje opreme, a naročito iskustva stečenog kroz rad sa partnerima iz Tuzla, s nadom da će izgrađeno partnerstvo koristiti u nekim novim akcijama i novoj saradnji.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Janković, koji je kao predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica učestvovao u kreiranju projekta Copris, naglasio je značaj prekogranične saradnje.

”Lokalne zajednice treba da pomjere u stranu barijere koje možda kreira viša politika i da nastave da sarađuju na lokalnom nivou. Prekogranična saradnja lokalnih samouprava je prilika za povlačenje značajnih sredstava i transfer znanja i iskustava. Takođe pruža mogućnost da lokalne administracije uče evropske pravila i procedura, u isto vrijeme anulirajući posljedice iz devedesetih godina prošlog vijeka” istakao je Janković.

Menadžer projekta Esmir Spahić na kraju je poželio partnerima neke buduće zajedničke projekte i inicijative kroz koje bi nastavili da uče jedni od drugih.