Na trećem sastanku Radne grupe projekta „UPSTREAM 2“ (Unapredjenje socijalizacije i tretmana u mentalnom zdravlju – drugi dio), održanog u prostorijama Službe psihijatrije Opšte bolnice Valjevo, bilo je riječi o konkretnim koracima u formiranju korisničkog udruženja, kao i pripremi kampanje za obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Sastanku su prisustvovali zainteresovani za aktivno učešće u udruženju korisnika, čiji je cilj da osobe sa mentalnim teškoćama budu vidljivije za društvo, kako bi se lakše rješavali problemi koji ih prate. Po uzoru na Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle, slično udruženje korisnika bi u Valjevu trebalo da bude formirano do kraja godine. Tome će prethoditi obilježavanje 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Kampanju su osmislili srednjoškolci iz Valjeva i Tuzle, koji su bili učesnici „Ljetnjeg kampa“, pa će po njihovom prijedlogu taj datum u Valjevu biti obilježen pod sloganom „Probudi se i uključi se“. Planira se niz aktivnosti u dvorištu Službe psihijatrije, kako bi se sugradjanima ukazalo na to da nije sramota doći u ovaj prostor i da zajednički treba razbiti predrasude ka tom odjeljenju i ljudima koji njihove usluge koriste.

Nedavno je započeta realizacija projekta „Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama“, koji zajednički sprovode Caritas Valjevo, Udruženje za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“ i Grad Valjevo. Koordinator projekta je Marko Maksimović, koji je članovima Radne grupe govorio o ciljevima i aktivnostima koje će biti sprovedene u narednom periodu.

Po broju prisutnih i ovaj sastanak je potvrdio da je sve veće interesovanje šire društvene zajednice da se unaprjedi život osoba sa mentalnim teškoćama, razbiju predrasude i da briga o mentalnom zdravlju više ne bude na margini.

„UPSTREAM 2“ je nastavak uspješnog istoimenog projekta, koji se sprovodio od decembra 2010. do marta 2012. godine, koji kofinansira Evropska unija kroz IPA fondove za prekograničnu saradnju. Uz podršku partnera, projekat realizuju Caritas Valjevo i Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“ iz Tuzle.

DSC_1333DSC_1348DSC_1347DSC_1343DSC_1339DSC_1338