Dana 06.10.2016.godine, sa početkom u 12:00 sati, u hotelu “Jelena” Brčko, ul. Bulevar mira 5, održana je konferencija povodom početka projekta pod nazivom “Emergency response NOW-ERNOW.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr Anto Domić. Učesnicima koneferencije su se takodje obratili g. Uroš Vojnović- šef Odjeljenja za javnu bezbjednost, g. Ilija Jovičić- načelnik opštine Brod, g. Predrag Vuković –predsednik opštine Šid i g. Tomislav Janković – predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Na konferenciji je predstavljen projekat prekogranične saradnje Republike Srbije – Bosne i Hercegovine u okviru (IPA) programa 2007 – 2013. godine na koji je Odeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH,nakon preduzimanja čitavog niza aktivnosti neophodnih u postupku izrade projekta,apliciralo i koji je odobren od strane Evropske unije.

U okviru ideje ,,Emergency response NOW -ERNOW“ okupila su se četiri učesnika i to: Opština Šid i Sremska Mitrovica, kao partneri ispred Republike Srbije, opština Brod i Brčko distrikt BiH ispred Bosne i Hercegovine. Sa tim u vezi, izuzetno je važno napomenuti da je u navedenom projektu Odjeljenje za javnu sigurnost, ispred Brčko distrikta BiH, ključni nosilac ovog projekta prekogranične saradnje.

Finansijska vrijednost kompletnog projekta iznosi 1,159,901.19 EUR, od ?ega se 555,764.58 EUR odnosni na partnere iz Republike Srbije, dok je za BiH taj iznos 604.136,61 EUR, od čega izraženo u procentima, cca 84% vrednosti projekta su grant sredstva koja finansira Evropska unija dok će preostala sredstva kofinansirati partneri .

Svrha projekta je poboljšanje sigurnosti imovine i lica koja žive u područjima sklonim plavljenju i drugim prirodnim opasnostima, kao i kreiranje funkcionalnog sistema zaštite i spašavanja kako bi se umanjili eventualni gubici zbog poplava. Cilj projekta je jačanje saradnje i koordinacije izmedju korisnika, kao i jačanje kapaciteta u smislu adekvatnog opremanja i usavršavanja jedinica za zaštitu i spašavanje u cilju poboljšanja efikasnosti hitnog odgovora u slučaju prirodnih katastrofa.

Implementacija projekta obuhvataće razmenu iskustava, zajedničku obuku i jačanje kapaciteta sektora koji su uključeni u proces odbrane i spašavanja u slučaju poplava i drugih elementarnih nepogoda. Pored navedenog, kao jedan od ključnih ciljeva, predvidjena je nabavka adekvatne opreme, kao što su: terenska vozila, gumeni i aluminijski čamci sa dodatnom opremom, dron, sredstva veze i uniforme.

Osim činjenice da je projekat odobren i ugovor potpisan, najvažniji naredni korak jeste adekvatna implementacija projekta, odnosno težnja da se navedeni projekat implementira u što boljem svetlu, kako bi se i druge institucije Brčko distrikta BiH podstakle na učešće. Samim tim, stvorile bi se i odredjene mogućnosti, stečene praktičnim iskustvom, koje bi mogle doneti i druge benefite i pogodnosti za našu zajednicu.

ernow1

ernow4

ernow3

ernow2