Početna konferencija projekta  “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ održana je u Sarajevu 29.12.2021.godine.

Tom prilikom prisutnima i medijima obratili su se predstavnici partnerskih organizacija i članovi projektnih timova.

“Kroz ovaj projekat mi smo već nabavili motorne sanke, kvad vozilo, prikolicu za povređene kao i deo medicinske opreme. I to će nam značajno olašati funkcionisanje u budućnosti. Takođe, zajedničke obuke koje ćemo sprovoditi sa kolegama iz Bosne doprineće da budemo spremniji za svaku eventualnu vanrednu situaciju u budućnosti”, rekao je Branislav Ćurčin, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Dijana Rađo, iz Gorske službe spasavanja Stanica Sarajevo istakla je značaj zajedničkog delovanja u pograničnoj oblasti, kao i važnost dobro obučenih spasilaca u oblastima spasavanja iz voda, kao i sa planina.

“Gorske službe spasavanja iz republika bivše Jugoslavije već 10 godina intenzivno sarađuju, i nadam se da će ovaj projekat pomoći da se ta saradnja podigne i na viši nivo”, smatra Dženadin Veladžić, Gorska služba spasavanja Federacije BiH.

Senad Kovačević iz Civilne zaštite Opštine Hadžići rekao je da bi Gorske službe spasavanja trebalo da budu više prepoznate u sistemu civilne zaštite, dok je Adnan Osmanović iz Gorske službe spasavanja distrikt Brčko, potvrdio njegove reči i dodao da će zajednička saradnja podići i svest u javnosti o pitanjima civilne zaštite.

“Kroz ovaj projekat mi smo već nabavili opremu za Planinarski dom u Rastištu, I zahvaljujući tome uslovi za boravak su podignuti na značajno viši nivo”, objasnio je Nenad Lečić, iz planinarskog udruženja “Tara”.

Projektne aktivnosti biće realizovane u Zlatiborskom okrugu, kao i u Bosni i Hercegovini, i to u Brčkom, Foči, Orašju, Bjeljini, Sarajevu, Trnovu, Hadžićima. Osim specifičnih ciljeva projekta plan je da se podigne svest stanovništva kako treba da se ponašaju u slučaju velikih prirodnih katastrofa, ali i doprinese širenju volonterizma.