Kroz projekat “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ na Bjelašnici je održan prvi trening usavršavanja tehnike alpskog skijanja u periodu od 17. do 23. marta 2022. godine. Na sedmodnevnom treningu učestvovali su predstavnici sva četiri partnera na projektu, Gorska služba spasavanja Srbije, Gorska služba spasavanja Kantona Sarajevo, Gorska služba spasavanja distrikt Brčko BiH i Planinarsko udruženje Tara.

Obuku je ukupno prošlo 25 spasilaca i članova planinarskog kluba “Tara”. Većina su bili novi spasioci, koji još nisu usavršili tehnike skijanja.

„Ovog puta fokus je bio na novim članovima Gorskih službi spasavanja i njihovom usavršavanju skijanja. Prvo smo prešli sve teorijske aspekte ispravnog skijaškog stava i pokreta, a zatim sve potrebne elemente za plužno kočenje i pravljenje zavoja“, objasnila je Aiša Kantardžić, instruktor skijanja iz Asocijacije trenera i učitelja skijanja u Bosni i Hercegovini.

Na Bjelašnici nema „lakih“ staza, i zato je ova planina bila veoma dobar izbor za obuku novih spasilaca.

„Za mene je najveći utisak što na Bjelašnici zapravo nisam video loše skijaše. Ali ni staze nisu lake, pa je i za nas bio izazov da se vratimo u staru formu. Na kraju smo i asistirali spasiocima Gorske službe spasavanja BiH prilikom jedne povrede“, rekao je Aleksandar Abramović, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.