Finansijski sporazum za koriลกtenje novog IPA III Programa prekograniฤne saradnje Srbija – BiH za period 2021 – 2027. godina potpisale su danas u Sarajevu direktorica Direkcije za evropske integracija Elvira Habota i ministrica za evropske integracije Srbije Tanja Miลกฤeviฤ‡, a povodom odrลพavanja Finalne konferencije IPA II Programa prekograniฤne saradnje Srbija – BiH 2014 – 2020.
Sporazum je potpisan u prisustvu zamjenika ลกefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide.
Potpisivanjem ovog sporazuma novih 14 miliona eura Evropske unije postalo je dostupno za projekte u okviru prekograniฤne saradnje izmeฤ‘u BiH i Srbije. Fokus podrลกke ฤ‡e biti na mladima i njihovom zapoลกljavanju, unapreฤ‘enju turistiฤkih kapaciteta i zajedniฤke turistiฤke ponude.
Ovim se nastavlja uspjeลกna saradnja i izgradnja partnerstava izmeฤ‘u korisnika Programa u dvije drลพave, a koja je, kako je istaknuto na konferenciji, u dosadaลกnjem periodu kroz IPA I i IPA II perspektivu rezultovala sa 75 projekata koji su ukljuฤili preko 250 partnera iz BiH i Srbije.
Evropska unija je kroz prethodne dvije IPA perspektive za ovaj program izdvojila 26,5 miliona eura, a kroz njega su podrลพani zajedniฤki projekti u oblastima zaลกtite okoliลกa, prevencije prirodnih katastrofa, jaฤanja turizma, zaลกtite kulturnog naslijeฤ‘a itd.