Na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, Turistička organizacija Užica, zajedno sa partnerima na projektu, predstavila je prekogranični projekat pod nazivom “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E-CrossPass”. Ovaj projekat je već godinu dana u realizaciji, a partneri na projektu su Planinarski savez Srbije, Planinarsko Društvo Konjuh iz Tuzle, Turistička organizacija Užice i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Dušanka Selaković, menadžerka projekta “E-CrossPass”, istakla je da je Srbija u drugoj godini realizacije projekta te da je jedan od glavnih ciljeva promocija turizma na otvorenom u prekograničnom području, s naglaskom na ruralna područja, lokalnu kulturu i autentičnost. Predstavljena je brošura “Turistički vodič za pustolovce”, koja obuhvata celu turističku ponudu organizacija na trasi Evropskog pešačkog puta E7.

Posetioci sajma imali su priliku da kroz svet virtuelne stvarnosti istraže najznačajnije turističke lokalitete i atrakcije duž evropskog pešačkog puta E7, koji prolazi kroz teritorije Zlatiborskog okruga, Bajine Bašte, Užica, Zlatibora, Nove Varoši, Priboja i Prijepolja, kao i Bosne i Hercegovine.

Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice, istakla je značaj projekta ne samo za povećanje kapaciteta i broja turista, već i za međunarodnu saradnju i razmenu iskustava.

Ministarka prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Anela Ajšić, naglasila je važnost prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je prepoznala i podržala Evropska unija prilikom odobravanja projekta.

Projekat obuhvata i Nacionalni park Taru, gde će biti uređeno 60 kilometara pešačkih staza. Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara naglasio je da će projekat doneti značajne benefite za planinare i turiste koji posećuju ovo područje.

Projekat je takođe predstavljen ministru za turizam i omladinu RS, Huseinu Memiću, direktorki Turističke organizacije Srbije, Mariji Labović, kao i brojnim predstavnicima turističkih agencija, turoperatorima i drugim značajnim predstavnicima turističke privrede iz zemlje i regiona.

Cilj projekta je doprineti održivom razvoju lokalnih zajednica, unaprediti turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije, kao i uspostavljanje zajedničkih staza za pešačenje ukupne dužine od 580 km, u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao deo evropskog pešačkog puta E7. Projekat takođe obuhvata i usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava radi unapređenja turističke ponude celog regiona.