U sredu, 6. marta 2019. godine u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu, održana je početna konferencija projekta “Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”, čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII).

Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi kulturne i socijalne aspekte projektnih aktivnosti za očuvanje i prezentaciju zajedničkog nasleđa dve zemlje putem razmene stručnih znanja i jačanja interkulturne komunikacije, dok je kroz prezentacije obezbeđeno prihvatanje novih oblika interpretacije života neolitskog čoveka na našim prostorima uspostavljanjem održivog modela upravljanja po uzoru na savremene arheološke parkove u Evropskoj uniji i regionu.

Uvodnim obraćanjem konferenciju je otvorio Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije koji je, ovom prilikom, osvrnuvši se na značaj projekata ovakvog tipa za razvoj zajednica i institucija na lokalnom nivou, okarakterisao projekat NeoLIFE kao primer dobre prakse i da je kao takav prepoznat i od strane Evropske unije.

Predsedavajući Gradskog veća Tuzle, Aleksandar Vujadinović, ukazao je na potrebu za uspostavljanjem konkretnih oblika saradnje između dve susedske zemlje i dva grada, kako bi se na pravi način iskoristile prednosti teritorija koje dele zajedničke kulturno-istorijske vrednosti. Istakavši da je kompleks Panonskih jezera u Tuzli do danas posetilo preko četiri miliona posetilaca, smatra da Užice ima dobru predispoziciju za razvoj sličnog modela funkcionisanja, uz pomoć evropskih fondova, i da očekuje da će projekat biti realizovan na zadovoljavajući način.

Na kraju uvodnih obraćanja, gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je pozdravio prisutne napomenuvši da je ovo je važan projekat za unapređenje turističke ponude grada Užica. „Projektom vrednim skoro 600.000 evra izgradiće se arheološki muzej na otvorenom u blizini Staparske gradine. Od budućeg arheološkog parka očekujemo dosta u budućnosti, da veliki broj školskih ekskurzija, istraživača, turista i Užičana posećuje ovu destinaciju. Sa arheološkim parkom, u čijoj blizini su Stari grad i Stara hidrocentrala, značajno ćemo biti atraktivniji i zanimljiviji za one turiste koji su nas, do sada, mimoilazili i nastavljali svoj put ka Zlatiboru, Zlataru, Tari.“ napomenuo je gradonačelnik Užica.

Autorka idejnog rešenja dr Emilija Nikolić predstavila je zamisao, način i učesnike projekta.

„Otvaranje jednog ovakvog arheološkog muzeja na otvorenom ima svoje mesto u jednom većem arheološkom parku. Kad kažemo arheološki muzej, mislimo na prostor gde se nalaze replike istorijskih građevina. Ovde će to biti replika jedne karakteristične praistorijske kuće iz neolita koja će imati i neke elemente iz bronzanog doba, pronađenih ovde na Gradini. U narednom periodu, tu će biti četiri kuće pletare i jedna zemunica i u njima će se održavati izložbene aktivnosti. Podići će se i jedna građevina savremenog tipa sa radionicama, sa stolovima za rad, toaletima, ali će i ona biti izgrađena tradicionalnim materijalima“.

Projekat je urađen uz stručnu pomoć organizacije Evropskih arheoloških muzeja i  predstavnica ove organizacije Milica Tapavički Ilić iskazala je želju da, po realizaciji i otvaranju arheološkog parka, on postane redovan član EXARC-a.