Završna konferencija projekta „Prognozno-izveštajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona“, održana je u petak, 23. maja 2014. godine, u svečanoj sali Opštine Užice.

Poljoprivredna savetodavna stručna služba Užice je u saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu Sarajevo, a uz podršku Regionalne razvojne agencije Zlatibor i Sarajevske regionalne razvojne agencije, realizovala Projekat ukupne vrednosti 300.000 eura, koji je kofinansirala Evropska unija u okviru 2. poziva Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina.

Tokom 15 meseci trajanja projekta, uspostavljen je inovativni koncept integrisane proizvodnje zasnovane na informacionoj tehnologiji prognoziranja i izveštavanja poljoprivrednih proizvodjača.

Projektom je omogućena  nabavka i instaliranje 20 agrometeoroloških stanica na teritoriji 8 lokalnih samouprava u Srbiji (Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Čajetina i grad Užice) i 15 stanica na teritoriji 8 opština u Bosni i Hercegovini (Goražde, Olovo, Vogošća, Pale-Prača, Ilijaš, Ilidža, Foča-Ustikolina i Fojnica), kao i razvijanje softvera za prognozu i obaveštavanje poljoprivrednika putem SMS poruka. Na ovaj način, poljoprivredni proizvodjači besplatno dobijaju informaciju sa preporukom za upotrebu adekvatnih i pravovremenih zaštitnih sredstava, što rezultira unapredjenjem proizvodnje, smanjenjem troškova i uzgojem proizvoda boljeg kvaliteta. U sistem je do sada uključeno 250 poljoprivrednih proizvodjača, a baza se može dopunjavati novim korisnicima.

Projekat je omogućio prenos iskustva i modela dobre prakse u primeni prognozno-izveštajnih sistema iz zemalja EU i podizanja svesti poljoprivrednih proizvodjača za korišćenje prognozno-izveštajnih sistema kroz niz predavanja o prednostima upotrebe sistema

Učesnicima skupa su se obratili: Miroslav Milivojević, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice; Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor; Samir Čamdžija, zamenik direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva; Vladislav Vlajić, task menadžer Zajedničkog tehničkog sekretarijata.

Prezentacije na temu rezultata projekta, značaja i efekata prognozno-izveštajnog sistema, zainteresovanoj javnosti su predočili: Bojana Nešić, menadžer projekta i Milenko Gavrilović, stručni saradnik za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice.

Projektni tim se i ovom prilikom zahvaljuje svima koji su uzeli aktivno učešće u projektnim aktivnostima: kolegama iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice i Federalnog zavoda za poljoprivredu, saradnicima iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor i Sarajevske regionalne razvojne agencije, zaposlenima u kancelarijama za poljoprivredu lokalnih samouprava, medijima, donatoru i Zajedničkom tehničkom sekretarijatu na savetodavnoj podršci.

Prezentacije korišćene na konferenciji možete preuzeti ovde:

Prezentacija menadžera rkt, prezentacija asistenta za komunikaciju sa poljoprivrednim proizvodjačima, prezentacija Koordinatora projekta.

Audio i video priloge možete pogledati ovde i dvda.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????IMG_5129???????????????????????????????