Danas je otvoren Arheološki park „StaPARK“ u Staparskoj banji, izgradnja parka finasirana je u okviru projekta “NEOLIFE” koji se implementirao u okviru Prvog poziva za predaju projekta. Arheološki park „StaPARK“, iz doba neolita, nalazi se u kanjonu reke Đetinje, 7 km od grada Užica.

Park je otvoren je za posete petkom, subotom i nedeljom, od 15 do 20 časova.

StaPark, kako glasi naziv ove replike, formiran je na osnovu postojećih arheoloških izvora o čoveku neolitskog doba.

„Postigli smo to da napravimo iskorak od stereotipnog sagledavanja praistorije. Ovaj park može poslužiti mnogima, pogotovo onima koji budu planirali slične projekte, podigli smo lestvicu visoko. Ništa nismo improvizovali, u svemu smo se ugledali na relevantne arheološke podatke“, kaže arheolog, Dragan Janković.

„To je silikonska guma, tzv. dragon skin, koja može da izdrži sve atmosferske prilike i neprilike. Vosak je prevaziđena tehnika. Dobro je to što imamo 3D skeniranje, pomoću kojeg ćemo dobiti trodimenzionalni model, što će nam pomoći da animiramo ove figure“, ističe kreator figura, Branislav Crvenković.

Otvaranjem StaParka, Užice je, prema rečima čelnih ljudi grada, dobilo prvorazrednu turističku atrakciju, u kojoj će pre svega moći da uživaju najmlađi posetioci.

„Ovo naselje u klisuri Đetinje je interpretacija neolitskog naselja Gradina. Verujemo da će posebno biti značajno u edukativne svrhe, kako bi se najmlađi posetioci upoznali sa tim dobom, u kojem je čovek naučio da obrađuje zemlju, izrađuje oruđe i pripitomljava životinje“, rekla je gradonačelnica, Jelena Raković Radivojević.