Istraživačko-ekološki centar, koji će na Tjentištu biti izgrađen u okviru projekta “Prekogranična mreža prirodnog nasleđa”, doprineće podizanju svjesti o značaju očuvanja prirode, poručeno je sa početne  konferencije koja je održana 04. septembra 2019. godine na Tjentištu.

Istraživačko-ekološki centar zajedno formiraju Nacionalni park “Sutjeska”, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Javno preduzeće “Srbijašume”.

Uz Nacionalni park “Sutjeska”, projektom su obuhvaćena i zaštićena područja u Srbiji – Park prirode “Zlatibor”, Prirodni rezervat Mileševska rijeka, te pejzaži izvanrednih karakteristika “Kamena gora” i “Ozren Jadovnik”.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović iistakao je da je ovo još jedna značajna međunarodna investicija, te da će Istraživačko-ekološki centar biti poseban sektor u okviru ove javne ustanove.

Luka Lavadinović, profesor Šumarskog fakulteta iz Beograda, rekao je da će Istraživački centar služiti ne samo stručnjacima iz šumarske struke, već i široj populaciji.

– Nadamo se da će ovaj centar promovisati ovaj kraj i privući ljude da ovde dođu i uživaju u nevjerovatnim ljepotama Nacionalnog parka “Sutjeska” i da se upoznaju bliže sa time čime se mi bavimo – istakao je Lavadinović.

Konferenciji prisustvovali su i profesori šumarskih fakulteta iz Banjaluke i Sarajeva, koji će biti partneri ovog centra i čiji profesori i studenti učestvovati u njegovom radu.

Prodekan Šumarskog fakulteta iz Sarajeva Sead Vojniković kaže da je ovaj projekat esencijalno važan za očuvanje prirode i za šumarsku struku.