U sredu, 30. septembra 2020. godine, u Priboju održana je završna konferencija projekta „ Beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe sa kraja 19. veka u funkciji razvoja turizma opština Rudo i Priboj “. Tom prilikom su predstavljeni rezultati postignuti u proteklih 21 mjesec provedbe projekta.

 U prisustvu predstavnika opština Rudo i Priboj, turističkih radnika i medija, projektni timovi detaljno su izvještavali o svim provedenim aktivnostima na projektu koji je kroz naš Program finansirala Evropska unija sa 215.663,68 eura.

Pozdravljajući prisutne u ime gradonačelnika i opštinske uprave, koordinatorka Rudog za razvojne programe i projekte Jelena Kuzmanović Shalipur rekla je: „Prirodno je da postoji saradnja između opština Rudo i Priboj koje su ispreplitane i povezane kako teritorijalno i kulturološki. Upravo ta dobra saradnja je za rezultat imala i ovaj projekat koji je pokrenut na neobičan način i koji se dotakao priče koja do sada nije bila pričana na ovim prostorima, a to je to neko naše zajedničko kulturno-istorijsko nasleđe sa kraja 19.veka i perioda u kom su se ovde graničila, upravljala  i preplitala dva carstva i jedna kraljevina. Uz veliku zahvalnost koju dugujemo Evropskoj uniji kao finansijeru ovog projekta, želimo i da se zahvalimo  i gospodinu Vidoju Didanoviću koji je bio idejni tvorac ove pomalo neobične priče o tenisu i valorizaciji istorijskog nasleđa tromeđe u funkciji razvoja turizma. Posebno bih želela da istaknem i veliki značaj izrade  suvenira ovog kraja, koji je do sada nedostajao u turističkoj ponudi naših lokalnih samouprava a još jedno je postignuće ovog projekta kao i obučene i osposobljene žene, mladi i kreativna udruženja za izradu autentičnih suvenira sa motivima ovog podneblja. Mi se nadamo da ćemo sa opštinom Priboj nastaviti i proširivati ovu saradnju i valorizovati sve prirodne i kulturno -istorijske potencijale u cilju razvoja turističke ponude i naših zajednica u celini.”

U ime predsednika opštine i lokalne samouprave Priboj, direktor Turističke organizacije Priboj Vladan Radović pozdravio je prisutne: „Veliko nam je zadovoljstvo da smo, uprkos poteškoćama nastalim usled svetske pandemije Korona virusa, uspeli  da uz produženje roka od svega 3 meseca  uspešno realizujemo sve zacrtane ciljeve i aktivnosti na ovom projektu. Naročito nam je drago što je ovaj na početku svima neobičan projekat, koji je iskoračio u promociji drugih vrednosti i resursa našeg kraja u odnosu na do sada nešto vidljiviji rafting, biciklizam, regate i manifestacije, više nego opravdao očekivanja i sem infrastrukturnih , edukativnih i materijalnih sadržaja iznedrio i veliku promociju našeg kraja i kulturno-istorijskog nasleđa koje je sada mapirano na svim turističkim ponudama šireg regiona. Ono što su jasno vidljivi benefiti za obe lokalne zajednice i naše građane jesu dva novoizgrađena teniska terena u Priboju i Rudom koji daju nove mogućnosti na razvoju postojećeg Teniskog kluba Priboj i novoformirane Teniske sekcije Rudo, kao i činjenice da je kompletna i izuzetno vredna teniska oprema nabavljena u okviru ovog projekta dostupna deci, sportistima i rekreativcima u našim opštinama”.

Multimedijalnu prezentaciju projektnih aktivnosti izveli su finansijski menadžer projekta Vidoje Didanović iz TOPB-a, Svetlana Vuković – PR projekat Javne ustanove za sport i turizam opštine Rudo, kao i medijski saradnik na projektu i voditelj programa Goran Reković.

Na kraju, zahvalivši se Evropskoj uniji, ministarstvima finansija i evropskih integracija RS, opštinama Rudo i Priboj i svim saradnicima na projektu, idejni tvorac i finansijski menadžer projekta Vidoje Didanović istakao je: „U prethodna dva projekta u kojima su opštine Rudo i Priboj  razvijali rafting kao turističku atrakciju i adrenalinski sport, kroz nabavku čamaca i  opreme i sprovođenje obuke i licenciranja skipera, postigli smo da za 5 godina postanemo centar raftinga osnovavši  Rafting asocijaciju Srbije u Priboju, a članovi Raftin kluba EKO –LIM iz Priboja postanu muška i ženska rafting reprezentacija Srbije. Mi se nadamo , očekujemo i pozivamo sve ljubitelje tenisa da kao i naši rafteri u sledećih nekoliko godina zajedno razvijamo teniski sport i da kažemo Novaku Đokoviću da se spremi i zna da njegov naslednik dolazi iz Priboja i Rudog i kao i naši rafteri uspešno predstavlja ovaj kraj na evropskim i svetskim takmičenjima”.