Održavanjem završne konferencije putem online aplikacije 25. septembra 2020. godine završen je projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“. 

Konferenciji je prisustvovalo preko 40 učesnika, uglavnom parasportista i drugih zainteresovanih sportskih radnika iz obje države.

 Na početku konferencije prisutnima se obratio Živko Kolašinac ispred ZTS-a za Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina. On je istakao da su sredstva za realizaciju projekata dodeljena u okviru Prvog poziva za podnošenje prijedloga projekata, u okviru koga je podnijeto 113 aplikacija, a  ugovoreno ukupno 9 projekata. Kroz projekat “Parainspired” nabavljena je sportska oprema i rekviziti za poboljšanje kvaliteta rada sa osobama sa tjelesnim invaliditetom u lokalnim sportskim organizacijama, kao i specijalno prilagođena vozila za osobe za invaliditetom.

“Čestitam projektnom timu na posvećenosti u radu na implementaciji ovog projekta jer su tokom dobrog dijela implementacije radili pod teškim uslovima uslovljenim pandemijom. Ohrabrujem partnere da svoju saradnju ne završe sa završetkom projekta već da nastave saradnju u budućnosti  i da dalje rade na unaprjeđenju kvaliteta života osoba sa invaliditetom”, naglasio je Kolašinac.

U nastavku učesnicima događaja obratio se prof. dr Ekrem Čolakhodžić. On je govorio o osnovnim principima treninga osoba sa invaliditetom. Prezentacija je održana pod sloganom “Nema slučajnih šampiona”.

Prof. dr Ifet Mahmutović prenio je prisutnima svoja iskustva iz prakse u stvaranju šampiona,naglasivši da je projekat “Parainspired” zaslužio veliku pažnju i poštovanje, jer je omogućio svojevrstan doprinos unaprjeđenju parasporta.

Konferencija je završena obraćanjem Irhada Bušatlića, sportskog asistenta koji je govorio o perspektivi i glavnim problemima u ovoj grani sporta. “Ukidanje barijera i osiguravanje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom treba da bude briga svih nas”, rekao je Bušatlić.

Zaključak konferencije bio je svojevrstan doprinos projekta unaprjeđenju parasporta u obje države. Prvi put je omogućeno sistemsko i sveobuhvatno istraživanje i analizu stanja u oblasti parasporta u BiH. Rezultat istraživanja su uspešno sprovedene mnogobrojne edukacije i objava priručnika  za parasport.  Priručnik je namijenjen trenerima i parasportistima kao svojevrsna vodilja za buduće projekte i korake u razvoju socijalne integracije osoba sa invaliditetom.