Razvojno-garantni fond Brčko distrikt BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije održali su 14-15.marta 2023. godine uvodni radni sastanak na projektu „NEwly established Start-up Enterprise SERvices – NESESER“.

U Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću, organizovan je prvi radni sastanak partnera na Projektu. U okviru sastanka partneri su razgovarali o detaljnom planu aktivnosti za prvu godinu implementacije projekta, logičkom okviru, kao i planu vidljivosti i komunikacije.

Na početku sastanka svim prisutnima se obratila zajednička projektna menadžerka Indira Muharemović koja je istakla: „Projekti podrške preduzetništvu i razvoj start-up biznisa prioritet su u radu Vlade Brčko distrikta BiH i Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH. Ovaj projekat, kojim će se podržati minimalno deset biznisa u Brčkom, je u potpunosti usklađen sa prioritetima i mjerama Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021 – 2027. i Strategijom za mlade Brčko distrikta BiH 2022 – 2026. Projekti ovakvog tipa će biti prioritet u radu i u narednom periodu“.

Zatim se obratio zаmenik gradonačelnika Loznice, Marko Vidić, i istakao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da u ime Grada Loznice pozdravi partnere iz Brčko distrikta BiH kao i predstavnike Instituta za razvoj i inovacije i da svima poželi dobrodošlicu na prvi zajednički sastanak u okviru projekta prekogranične saradnje koji partneri realizuju zajedno. „Verujem da ćemo kroz ovaj projekat zajednički poboljšati kvalitet života svih naših sugrađana. Želim nam svima uspešan rad sa nadom i željom za uspešnu saradnju, prvenstveno u realizaciji ovog projekta, ali i da u budućnosti prevaziđemo okvire ovog projekta i našu saradnju produbimo i proširimo i na druge oblasti“, rekao je Vidić.

Nakon njegovog obraćanja direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović iskazao je zadovoljstvo zbog prilike da Institut radi na implementaciji ovog projekta na lokalnom nivou, i da da doprinos daljem razvoju Grada Loznice i Brčko Distrikta. „Veliko je zadovljstvo određena znanja stečena na međunarodnim projektima staviti na raspolaganje kolegama i koleginicama iz Grada Loznice i Distrikta Brčko, a sve u cilju razvoja preduzetništva“, rekao je Jevtović.

Projektni partneri radiće i na intenziviranju susedskih odnosa, stvaranju održivih partnerstava za društveno-ekonomski razvoj i otklanjanju prepreka ekonomskom prekograničnom razvoju. Uspostaviće se pozitivan uticaj EU na BiH i Srbiju u jačanju regionalne saradnje, izgradnje regionalne stabilnosti i unapređenju dobrosusedskih odnosa, ali i podsticanju klime pogodne za ostvarivanje svih potencijala.