Mјera I.1- Unapređenje produktivnosti и kompetitivnosti oblasti u pogledu ekonomskih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa

 

Naziv projekta:   Zlatibor – Jahorina: Saradnja na magičan način

 

Budžet projekta:

  Vrednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 92,802.70 € 66,432.70
Bosna i Hercegovina € 60,407.22   € 45,827.22
UKUPNO                                € 153,209.92 € 112,259.92

 

 Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Opština Čajetina

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini:  Opština Pale

 

Partneri: Opština Arilje, Srbija

                 Turistička organizacija Zlatibor, Srbija

 

Područje realizacije:

  • Srbija: teritorija opštine Čajetina i Arilje
  • Bosna i Hercegovina: teritorija opštine Pale

Ciljne grupe projekta: Turistički radnici i privrednici (1500), Lokalne vlasti (10), MSP / SMI sektor (800)

 

Trajanje projekta: 01.04.2011. – 30.11.2012

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj:  

Opšti cilj 1: Podrška ekonomskom razvoju ruralnih, planinskih prekograničnih područja.

Opšti cilj 2: Uspostavljena dugoročna saradnja opština Čajetina i Pale, povezivanjem ljudi i poboljšanjem poslovne klime u turizmu.

Svrha projekta:  

Poboljšana konkurentnost turističkih ponuda opština Čajetina i Pale, zajedničke inicijative razmene znanja, iskustva i razvoja turističke infrastrukture.

 

Aktivnosti i rezultati projekta

 

Projekat je doprineo unapređenju  ljudskih resursa zaposlenih u oblasti turizma.Dva seminara održana su tim povodom sa obe strane granice. Učešće na seminarima  uzeli  su turistički radnici  iz sektora smeštaja, ugostitelji, predstavnici turističkih organizacija, turističke agencije, mladi ekolozi predstavnici Planinske spasilačke službe, biciklisti, planinari  i skijaši.

Seminari su poboljsali saradnju u ovoj oblasti i doprineli boljem razumevanju turističkih mogućnosti razvoja i povezivanja dva najveća planinska turistička centra  Srbije i BiH.

Tokom projekta izvršena je  rekonstrukcija i modernizacija staza. Staze szu prilagodjene potrebama potencijalnih posetilaca. Na zlatiborskoj pešačkoj stazi dugoj oko 2,5 km izvršeno je postavljanje znakova i mesta za odmor. Takođe, na Torniku modernizovana je staza od 14km i prilagođena za  planinarenje i biciklizam. Na planini Jahorina rekonstruisana je stara  biatlonska staza, opremljena znakovima, odmaralištima  i kupatilom.

Poboljšana turistička infrastruktura doprinela je promociji turističke ponude dve najposećenije turističke destinacije  prekogranične oblasti. Obeležavanje novih pešačkih, biciklističkih i planinarskih staza poboljšalo je uslove za razvoj sportsko-rekreativnog turizma.