Mjera I.2 – Prekogranične inicijative namijenjene podsticanju razmjene ljudi i ideja u cilju unapređenja profesionalne i saradnje NVO sektora.

 

Naziv projekta:  Region bezbedne hrane

Budžet projekta:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 53.309,38 € 43.730,00
Bosna i Hercegovina € 34.580,00 € 28.580,37
UKUPNO €87.889,38  € 72.310,37

 

 

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Regionalna privredna komora Valjevo

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini: Regionalna privredna komora Bijeljina

 

Partneri:

 

Područje realizacije:

  • Srbija: Kolubarski okrug sa opštinama Valjevo, Osečina, Ub, Lajkovac, Mionica, Ljig i Mačvanski okrug sa opštinama  Šabac, Bogatić, Loznica, Vladimirci, Koceljevo, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija.
  • Bosna i Hercegovina: Opštine Bijeljina,  Pelagićevo,  Zvornik, Osmaci, Srebrenica, Bratunac, Lopare, Šekovići, Vlasenica i Milići, Ugljevik i Donji Žabar.
  •  

Ciljne grupe projekta: Učesnici u lancu ishrane, krajnji potrošači, prerađivačke kompanije, HORECA sektor, trgovci i izvoznici

 

Trajanje projekta: 01.04.2013. – 30.11.2013.

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta:

Opšti cilj 1. Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji i BiH.

Opšti cilj 2. Prevencija rizika po zdravlje potrošača u Srbiji, Bosni i Hercegovini i zemljama EU.

Opšti cilj 3. Razmjena najboljih praksi bezbjednosti hrane među akterima koji se bave hranom u prekograničnom regionu.

Specifični ciljevi:

Ciljano obrazovanje o bezbjednosti hrane aktera u lancu snabdijevanja prehrambenim proizvodima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

 

Aktivnosti i rezultati projekta

 

Bezbjedna  hrana je jedan od ključnih faktora u zaštiti zdravlja savremenog društva. Svi učesnici u proizvodnom lancu  potrebno je da primjenjuju  standarde koji bi zaštitili potrošače od potencijalnih zdravstvenih rizika, a time obezbijedili sigurne i konkurentne proizvode za tržište EU.

Cilj projekta bio je da obrazuje učesnike u procesu proizvodnje  i plasmanu hrane i na taj način povećava konkurentnost malih i srednjih preduzeća u prekograničnom regionu Srbije i BiH. Projektom zahvaćeni region prepoznat kao oblast u kojoj se intezivno razvija  poljoprivredna i prehrambena industrija.

 

Tokom projekta održana je obuka za 200 poljoprivrednika, članova udruženja potrošača, radnika u prerađivačkoj industriji, predstavnika ugostiteljske industrije, trgovaca i izvoznika iz Valjeva i regije Bijeljina. Za sve one koji učestvuju u proizvodnji, obradi i plasiranju hrane štampan je “Praktični vodič za sigurnost hrane” u 2000 primjeraka.

Tokom projekta organizovane su dvije različite studijske posjete. Poljoprivrednici iz Srbije posjetili su Agenciju za sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini u Mostaru, a članovi prehrambene industrije iz Bosne i Hercegovine posjetili su nekoliko farmi na području Valjeva u Republici Srbiji. Tokom posjeta predstavljeni su važni standardi koji se odnose na sigurnost hrane. Takođe, učesnici studijskih posjeta imali su priliku da uspostave važne poslovne veze za budućnost.

 

Proizvodnja i plasiranje sigurne hrane predstavljaju zakonsku obavezu za proizvodjače, ali i put koji treba da prate u ispunjavanju evropskih standarda i postizanju bolje konkurentnosti na evropskom tržištu.