Mjera I.1- Unapređenje produktivnosti I kompetitivnosti oblasti u pogledu ekonomskih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa

Naziv projekta:   Malina preko granice

Budžet:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 236.470,00 € 197.450,00
Bosna i Herzegovina € 157.710,00 € 128.100,00
Ukupno € 394.180,00 € 325.550,00

 

 Korisnik sredstava u Republici Srbiji:  Municipality of Arilje

Korisnik sredstava u Bosni i Hercegovini:  Opština Istočni Stari Grad

Partneri:

 

 Područje realizacije:

  • Srbija: Zlatiborski okrug, opština Arilje i opština  Čajetina
  • Bosna i Hercegovina: Istočni Stari Grad and opština  Sokolac

Ciljne grupe: poljoprivrednici iz opština Arilje, Čajetine, Istočnog  Starog Grada i Sokoca, poljoprivredni stručnjaci, profesionalne institucije, lokalna samouprava, predstavnici lokalnih i regionalnih medija

Period realizacije: 01.12.2010-31.01.2013

 

Ciljevi projekta:

Opšti cilj projekta:

Opšti cilj 1: Podsticanje razvoja intenzivnih i ekološki prihvatljivih privrednih aktivnosti u ruralnim područjima prekograničnog područja.

Opšti cilj 2: Pružanje doprinosa u povezivanju ljudi, zajednica i razmene ideja u pograničnom području

Specifični cilj projekta: Poboljšanje produktivnosti i konkurentnosti ruralnih resursa u oblasti proizvodnje jagodičastog voća, kroz zajedničke partnerske aktivnosti, transfer znanja i dobrih praksi u skladu sa principima zaštite životne sredine

 

 Aktivnosti i rezultati projekta

 

Кroz projekat “Malina preko granice” unapređena je saradnja između poljoprivrednika i uslovi za voćarstvo, formirane su eksperimentalne  plantaže maline.

Opština Arilje angažovala je tri lokalna stručnjaka iz oblasti proizvodnje jagodičastog voća, koji su održali  šest uvodnih predavanja na temu intenzivne i ekološke proizvodnje jagodastog voća. Eksperti su pružili podršku proizvođačima iz četiri opštine Arilje, Čajetina, Sokolac i Istočni Stari Grad.obuhvaćene su teme vezane za savremene trendove u proizvodnji jagodastog voća, sorte voća i najnovije tehnologije za formiranje eksperimentalnih plantaža maline. Odabrano je  60 lokacija (od 100 analiziranih lokacija) sa najvećim potencijalom za uspešno formiranje eksperimentalnih plantaža maline. Poljoprivrednici su izvršili pripremu zemljišta za eksperimentalne plantaže maline. Takođe, stručnjaci su redovno posećivali plantaže i savetovali proizvođače o neophodnim mjerama i aktivnostima za dalju zaštitu plantaža. Kroz projekat unaprijedjeno  je 24 postojeće plantaže i uspostavljeno je 35 novih zasada u skladu sa intenzivnom i ekološki prihvatljivom proizvodnjom.

Opštine Istočni Stari Grad i Sokolac angažovale su dva trenera sa ciljem pružanja podrške poljoprivrednicima nakon završetka projektnih aktivnosti.

30 proizvođača iz opština Istočni Stari Grad i Sokolac obišli su svoje kolege u opštinama Arilje i Čajetina kako bi stekli praktično iskustvo iz uzgoja i berbe maline.

 Takođe, organizovana je zajedničko studijsko putovanje u   Sloveniju za 86 učesnika projekata. Tokom studijske posjete učesnici su imali priliku da se upoznaju sa primjerima dobre prakse i steknu iskustva u intenzivnoj i ekološki prihvatljivoj proizvodnji jagodičastog voća.

Priručnik za intenzivnu i ekološki prihvatljivu proizvodnju jagodičastog voća štampan je u  okviru projekta. Efikasna vidljivost projekta obezbijeđena je kroz  websajt www.malinacbc.arilje.org.rs.  I promociju  kroz radijske I novinske objave,11 TV reportaže, štampani materijal.

Кraj projekta obilježen je sajmom  “Dani maline”. Manifestacija je organizovana u cilju promovisanja postignutih rezultata u oblasti  proizvodnje maline.